Споделете в
5/5 - (4 votes)
Туба – устройство, звукоизвличане, жанрове

Добрин Пелтеков ще срещне децата си дори с бившия продуцент на „Хелоуин“
Публикувана на: 23.08.2018г.

ВИДЕОУРОЦИ ЗА ЧАСОВЕТЕ СИ ПО МУЗИКА ЗА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА РАЗРАБОТВА ЦЯЛО ЛЯТО УЧИТЕЛЯТ В ОУ „СВ. ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ“ ДОБРИН ПЕЛТЕКОВ. В един от тези уроци участва дори и бившият продуцент на немската група „Хелоуин“. Клиповете следват учебната програма на V, VІ и VІІ клас. Това са класовете, в които г-н Пелтеков преподава, но казва, че малките филмчета са подходящи за всички възрасти.

За две фолклорни области и за голяма част от музикалните инструменти, които децата изучават, видеоуроците вече са готови. В повечето клипове участва самият Добрин Пелтеков, но в урока за шопската фолклорна област например той предоставил микрофона на двама от учениците си – Дара и Христо. „В началото започнах да записвам себе си, но реших, че на учениците ще им бъде по-интересно, когато техни връстници представят материала, когато се срещат с нови лица, запознават се с музиканти, с майстори на инструменти и така направих почти цялата поредица уроци за музикалните инструменти“, признава учителят.
През лятото той пътувал до Казанлък, за да снима процеса на създаване на музикални инструменти в „Кремона“. В този урок участва и китаристът Бисер Иванов, който представя инструментите на казанлъшкия завод. Докато бил в града, записал и един от най-добрите наши лютиери Андриан Андреев, който е възпитаник на Кремонската школа в Италия. Той разказва на децата как прави цигулки и виоли, от какво дърво стават най-добрите инструменти, как се променя модата.
Търновският актьор Виктор Терзийски, който майстори кавали, участва в урока за музикалния инструмент кавал. Ученикът от СУ „Емилиян Станев“ и музикант в оркестъра на „Българче“ Данаил Йорданов представя гъдулката, диригентът на оркестъра на прочутия търновски ансамбъл доц. Митко Димитров запознава учениците с гайдата, Ивайло Павлов разказва за цуктромбона. Когато правил видеото за цигулката, Добрин Пелтеков стигнал и до Стара Загора, за да срещне децата си с цигуларката Милена Иванова. За контрабаса привлякъл Красимир Стефанов. Инструментите, които са му останали, са туба и баскитара, но и тези уроци ще бъдат готови до началото на учебната година.
В ДАНИЯ Е СНИМАЛ ДВА ОТ ВИДЕОУРОЦИТЕ СИ ДОБРИН ПЕЛТЕКОВ И КЛИПЧЕТАТА СА СЕ ПОЛУЧИЛИ МНОГО СЛУЧАЙНО. „Както си вървяхме по улицата в Копенхаген, се натъкнахме на мъж, който свиреше на неизброимо количество инструменти. Заговорих го, разказах му каква идея разработвам, помолих го да разкаже за своите инструменти и той се съгласи“, разказва Добрин Пелтеков и после изброява част от инструментите, на които датчанинът е свирил – диджериду, кахон, флейта, китара, камбанки, хармоника, тарамбука…
Пак в Дания, но в град Орхус, търновският учител по музика влязъл в уникалния резерват, който представя живота на датчаните векове назад. „Това място е неописуемо. Стъпваш в него и потъваш в друго време. Деца и възрастни участват във възстановки на различните епохи и въобще целият резерват представлява един огромен театър. „Артистите“ са облечени както хората от епохата, която представят, те живеят и говорят като тях. Там срещнах един възрастен мъж, който свиреше на акордеон. Помолих го да ми изсвири датска песен и той веднага влезе в роля. Дойде жената, която играеше съпругата му, седна до него, за да изглежда клипчето още по-интересно. Песента, която записах, е от 1790 г.“, разказва Добрин Пелтеков.
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ МУ УСПЕХ ОБАЧЕ ОСТАВА СРЕЩАТА МУ С НЕГОВИЯ СТАР ПРИЯТЕЛ ТОМИ ХЕНСЕН, КОЙТО Е БИВШ ПРОДУЦЕНТ НА НЕМСКАТА ГРУПА „ХЕЛОУИН“. Томи Хенсен позволил на Добрин Пелтеков да снима студиото му, в което има хамънд орган, копие на първия масово произведен кондензаторен микрофон, стар магнетофон и неясно количество награди от времето, когато домакинът е бил продуцент на „Хелоуин“. А това са били и най-успешните години на групата. Така учениците в VІ и VІІ клас, които имат урок за звукозаписното студио, ще могат да видят едно добре уредено студио, в което са се раждали хитове.
Добрин Пелтеков стана най-известният учител по музика във Велико Търново, след като миналата година успя да срещне своите ученици с куп известни изпълнители. Той вече е готов и с огромен списък с нови имена, които предпочита да запази в тайна, за да е истинска изненадата за децата му. Те ще продължат да правят интервюта с всеки звезден гост, които г-н Пелтеков качва в сайта си, където са налични и всички готови видео уроци – https://school.misterj.eu.
ДА НАПРАВИ УЧЕНИЧЕСКА ПОП РОК ГРУПА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА МЕЧТА НА УЧИТЕЛЯ. Той обаче признава, че няма база, а и няма всички инструменти, които са му нужни за истинска поп рок група.
Другата му мечта е да проведе експеримент с учениците, на които е класен – „Да махнем всички учебници“. „Това не значи да нямат учебници, а цялото съдържание да бъде вкарано в таблет и децата да не носят тежки раници. Проблемът обаче е, че учебниците, които са качени в сайта на МОН, са на pdf файлове, което не ги прави наистина електронни. Това малко обезсмисля идеята ми, но съм убеден, че експериментът ще е много успешен“, признава Добрин Пелтеков.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА
линк към статията: https://www.borbabg.com/2018/08/23/uchitel-po-muzika/

Учител по музика цяло лято разработва видеоуроци за своите ученици
Отбелязана с: