Споделете в
5/5 - (2 votes)

Музикално е лятото на Даскала по музика – едно от прозвищата, с които е известен преподавателят от ОУ „Св. Патриарх Евтимий” във Велико Търново Добрин Пелтеков.
23.08.2018 Олга Карова

През горещите летни дни, въпреки че учениците са във ваканция, той продължава своята кауза – да ги запознае по достъпен начин с музикалното изкуство. Учителят подготвя кратки филми за различни инструменти, интервюта с музиканти и продуценти, с едничката цел – да заинтригува младежите да заобичат музиката. Поне малко.„Даскалът по музика” се казва профилът във Фейсбук, в който Пелтеков публикува информация, достъпна за всекиго. Преподавателят има и интернет сайт. Там в момента помества трейлъри към кратките филми, които самият той е направил, за да превърне сухата материя от учебниците в емоционален разказ за историята на музиката. Това лято той е посетил Дания – място, на което е живял преди години. Там записва няколко видеа, едно от които – с един от продуцентите на рокаджиите от „Хелоуин” Томи Хенсен. А срещата на Пелтеков с уличния музикант Денис в центъра на Копенхаген обещава настина интересен разказ за десетки музикални инструменти и професионализъм.

Томи Хенсен в звукозаписното си студио
Оператор, журналист и монтажист на всички тези филми е Пелтеков. Щастливо ни споделя, че вече снима с две камери, за да са по-интересни филмчетата, които ще могат да гледат учениците. Сред тях има два урока за фолклорните области – Тракийска и Шопска, видео урок за гъдулка (с гъдуларя Данаил Йорданов от СУ „Емилиян Станев”), записи с Ивайло Павлов от Биг бенд-Велико Търново (цугтромбон), Бисер Йорданов от Казанлък (за изработката на китара и укулеле), актьора от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” Виктор Терзийски, който изработва народни музикални инструменти (кавал и дудук). Сред героите във филмите на Добрин Пелтеков е и лютиерът Адриан Андреев, който има 30-годишен стаж в изработването на цигулки и виоли, възпитаник на
Кремонската лютиерска школа.

Лютиерът Андриан Андреев
„Той обясни как се изработват цигулките, и че лаковете са тайна на всеки майстор. Това е един наистина уникален видеоурок”, сподели в интервю за Общинското радио Добрин Пелтеков. Музикалната история от Андреев във филмите продължава цигуларката Милена Иванова, която показва за учениците различните техники на свирене. Преподавателката в Музикалното училище в Стара Загора и музикант в Операта там Нели Хазан и диригентът на ДЮФА „Българче” доц. Митко Димитров (урок за гайдата) са също част от проекта на Даскала по музика.

Доц. Митко Димитров
Пелтеков планира през следващата седмица да пътува към Стара Загора, където свой майсторски клас ще проведе изключителната Веселина Кацарова. Той планира да я интервюира , а темата е пътят на успеха. Целта е да покаже на учениците, че нищо не идва даром, а с много усилия и труд. „Ако една малка частица от всички тези деца в училище успее да се жегне да се занимава с музика, ние всички сме постигнали целта си”, коментира за финал Добрин Пелтеков.И през новата учебна година продължават срещите на учениците от ОУ „Св. Патриарх Евтимий” с известни музиканти. Списъкът е дълъг, но се пази ревниво в тайна. За да има ефект на изненадата – за родители, учители и ученици, колеги и възпитаници на Даскала по музика, който всеки заслужава да има в училище.

линк към статията: http://radiovelikotarnovo.com/видео-уроци-по-музика-подготвя-за-свои/

Видео уроци по музика подготвя за своите възпитаници преподавателят Добрин Пелтеков
Отбелязана с: