Бас китара – устройство, звукоизвличане, стилове
една презентация на Красимир Стефанов

Здравейте! Казвам се Красимир Стефанов и съм професионален музикант от Велико Търново. В този епизод ще ви запозная с музикалния инструмент бас китара.
Има два вида бас китари. Електрическа китара като тази и акустична, която както обикновената не използва електрическо усилване, а резонирането на материала за извличане на звука.
Бас китарата се състои от няколко компонента. Тази, черна на цвят част, се нарича гриф. Той е разделен с метални прагчета (за разлика от контрабаса), които фиксират всеки полутон.

Бас китарата може да има 4, 5, 6 струни, а дори и повече. Най-използвани са 4 струнните. Тази е пет струнна. В долния си край струните се захващат за струнник, като минават през целия инструмент и в горната част се захващат за ключовете. Чрез тях басът се настройва. Сега ще ви покажа – когато въртим и струната се опъва, тя повишава височината на тона.
Казваме електрическа китара, защото тук има устройства, наречени на английски Pick Up или на български – адаптери.
Чрез елктромагнитни индукции те извличат звука от струната, която е метална и го предават чрез кабел в един усилвател. Това е усилващо устройство с високоговорител, за да се чува. Ако изключим адаптера, няма да се чуе нищо, защото нямаме резонаторна кутия.

Както виждате, на бас китарата има копчета. Така например това усилва звука, другото “изтънява” или “удебелява” звука. Това копче е за средния адаптер. Другото копче е, разбира се, за другия адаптер. То също променя звука.

Уточнение:
Промяната на звучене на тона (удебеляване и изтъняване на звука) се извършва чрез еквалайзер (equalizer).
Еквалазацията е процес за регулиране баланса между честотните компоненти в електронния сигнал.
Реално говорим за усилвател на определени честоти, който може не само да усилва, но и да намаля определен честотен диапазон.

На бас китара може да се свири с пръсти, който начин е най-разпространен в поп музиката. Другият начин е да се свири с перце. За съжаления нямам такова в момента. То е пластмасова пластина и извлечения звук е по-рязък, по-остър. Използва се много в хард рок, хеви метъл и поп музиката. В афроамериканската музика, като фънк, се използва техниката Slap and Pull. Това е удар по струната с пръст и дърпане на струната. Прави се по следния начин. Удар. Дърпане на струната.

История на бас китарата

Бас китарата е струнен музикален инструмент, който е създаден сравнително скоро. През 30те години на XX век американският музикант Paul Tutmarc създава първата бас китара, която се нарича електронна бас цигулка, а първият масово разпространен фабричен бас е произведен през 1951 година от американецът Leo Fender.
Първият модел е Fender Precision Bass, а няколко години по-късно се появява и Fender Jazz Bass. Това са най-разпространените и до днес бас китари в света. Оригиналните са много скъпи. След 60те години на XX век бас китарата измества напълно контрабаса в поп музиката. Ползва се в различни музикални стилове като рокендрол, джаз, поп, фънк, реге, фюжън и други.

Има два вида бас китари – като тази с прагчета – Fretted, които фиксират тона, а има и такива без. Те имат гриф, подобен на контрабаса (гладък) и се наричат фретлес – fretless. Те позволяват свиренето на глисанди – плавен преход между тоновете.
Сега правя глисандо на тази китара и ще чуете всеки отделен тон. Ако тези прагчета ги няма, преминаването между тоновете ще е плавно.
Ще ви изсвиря блус схема от ре. С пръсти. Сега ще ви покажа Slap&Pull техниката.

Това беше от мен. Беше ми приятно!
Надявам се да ви е било интересно. Аз съм Красимир Стефанов – професионален музикант от Велико Търново.

Краси, благодаря ти за чудесната презентация! Добрин Пелтеков

Бас китара – епизод от поредицата “Музикални инструменти”, представен от Красимир Стефанов.
Един филм на Добрин Пелтеков (Даскалът по музика), учител по музика в ОУ “Св. Патриарх Евтимий” В. Търново.
Части от филма или целият филм могат да бъдат използвани с образователна цел.
Creative Commons 4.0
Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International
(CC BY-NC-SA 4.0)

Красимир Стефанов свири в оркестъра на МДТ “Константин Кисимов” Велико Търново, Биг Бенд/духов оркестър към община Велико Търново, Роял Дикси Бенд Велико Търново. Свирил е и с много известни български музиканти.

август 2018 Велико Търново

5/5 - (27 votes)
Бас китара – устройство, звукоизвличане, стилове