Споделете в
5/5 - (44 votes)

Ситар – струнен музикален инструмент.

Този урок за струнния музикален инструмент ситар е представен от Константин Кучев за Даскалът по музика. В него ще се запознаете с този изключително интересен струнен музикален инструмент – ситар.

Ситар произлиза от персийската дума sehtar , което означава „ триструнен “. Инструментът е семейството на лютни. Ситарът процъфтява през 16 и 17 век и достига днешния си вид през 18 век. В световен мащаб ситарът е най-известният от южноазиатските лютни. През 60-те години звуците на южноазиатските инструменти, особено на ситара, повлияват на редица рок изпълнители.

Джордж Харисън,

водещ китарист на Бийтълс, изучава ситара и свири на инструмента на няколко песни, започвайки с „Norwegian Wood (This Bird Has Flown – 1965).
В началото на 21 век дъщерята на Рави Шанкар, Анушка Шанкар е един от най-видните музиканти на ситар, изпълнявайки и записвайки музика, базирана на индийската фолклорна музика.

Константин Кучев

е музикант, композитор, преподавател, творец. Композитор в музикалните и театрални проекти Balkan Khans, Музикална лаборатория на Камджалов, Windoo, СътвоРиМи, импровизационният мюзикъл на импро-театър ХаХаХа. Създател и водещ на курса Открий своя глас, както и на творчески музикални работилници за деца и възрастни.

Благодарим на Константин Кучев за отделеното време, внимание и представяне на струнния инструмент ситар.

Урокът може да се ползва под лиценз: Признание-Некомерсиално-Без производни CC BY-NC-ND

Една продукция на ™Даскалът по музика ©2022

Ситар – струнен музикален инструмент