Споделете в
5/5 - (6 votes)

По покана на радио Велико Търново разговаряме за оригиналните проекти по музика, за Музикална Училищна Телевизия, за рок групата “Хаштаг”, за бъдещи планове, за естетическото и музикално възпитание на учениците.

Статията в страницата на радио Велико Търново:
Креативен и иновативен е даскалът по музика – Добрин Пелтеков
07.06.2019 Радио Велико Търново, Кремена Крумова – Попова

„Защо не мога/мога без музика” се казва най-новият проект на седмокласници, възпитаници на ОУ „Св. Патриарх Евтимий”. Оказва се, че любопитковците и креативните деца са очаровали до немай къде своя учител по музика Добрин Пелтеков, който всъщност им е поставил задачата. Най-оригинални се оказали от клас „б”.„Дадох им пълна свобода. Би трябвало да имат музикални знания и можеха да направят каквото си поискат, по тяхно усмотрение. Гледах видеоклипа на 7 „б” поне 15 пъти и всеки път се усмихвах, като го гледах. Той продължава минута и половина, и разказва в кадри, какво е музиката за момчетата и момичетата. Оригинални бяха, подготвили са се, имало е блупърс, неща зад кадър, където са сгрешили, артестизъм проявяват. Постарали са се, много ми хареса”, обяснява Пелтеков.

И освен, че и самият той е креативен и задава интересни теми, не пропуска да похвали и учениците от Музикалната телевизия. С тях работи на пълни обороти.„Имаме много интервюта в архива вече. С „Дийп зоун”, Орлин Павлов, „Парапланер”, Фънки, Графа, Стефан Вълдобрев, Жана Бергендорф, Звезди от „Ахат” и др. Другата учебна година ще се опитаме да видим и противоположната страна, а именно – музиканти, които не са под светлините на прожекторите и не са толкова известни. Мисля, че това ще бъде голяма тема за размисъл за учениците”, усмихна се учителят по музика. И отново не спира само с това. Той е музикант в собствената си ученическа поп рок група „Хаштаг”.

Най-новият музикант е гайдар, но и китарист. Сред десетината деца в бандата са цигуларка, барабанист, басист, двама китаристи, три певици и двама с клавишни инструменти.„Трудно се репетира. Сега седмокласниците се готвят за матурите. Ограничени сме във времето. Имаме обаче идея за направа на собствен видеоклип. Правим три песни, с идеята за авторска песен на български. Имам уговорка с известен български поет да ни напише песен”, пояснява още Пелтеков.

Четири открити образователни уроци направи той през учебната година. С Бъни за ударните инструменти. По инициатива на читалище „Искра” с техния фолклорен ансамбъл. Третият бе с маестро Владимир Бошнаков, диригент на великотърновския Биг Бенд и с Огнян Драганов, оперен режисьор и директор на Старозагорската опера.„Всеки урок даде по нещо за учениците. И само с такива срещи можем да разширим музикалния им мироглед. Затова и се радвам когато дойдат да гледат и слушат нашите концерти „Музика в парка” на Биг Бенда, в който свиря. Виждат живи инструменти.

В театъра гледахме музикална постановка, с идеята през новата учебна година да имаме поне три посещения. Изпуснахме няколко поколения. Затова трябва да им показваме хубавото”, допълва Даскалът. От скоро той се бе заел да преписва и „Книга на операта” на Любомир Сагаев. E, вече не я преписва, защото са му посочили по-лесен начин – програма, чрез която книгата да бъде свалена в електронен вариант. И всичко това отново в помощ на своите ученици. Качва информацията в страничката си „Даскалът по музика”.„Учебникът не дава толкова много данни, както тази книга. Написана е на достъпен за учениците език. Кратко и ясно. Би била полезно и интересно четиво не само за моите ученици, а за всички”, обяснява за поредния си проект един от най-обичаните и креативни учители в града.

Аудио от излъчените предавания, направени от интервюто.

За сайта и уроците по музика:

За образователните уроци през учебната 2018/19 година:

За проектите

За Хаштаг –

Креативен и иновативен е Даскалът по музика