Споделете в
5/5 - (11 votes)

Защо на операОбразователен урок “Защо на опера”, оргазнизиран от Добрин Пелтеков, със съдействието на община Велико Търново, и Център за кариерно ориентиране.

Радио Велико Търново

„Защо на опера?“ с гост – лектор Огнян Драганов е темата на поредния открит урок, организиран от Добрин Пелтеков, учител по музика в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“.Срещата е на 23 април, вторник, от 18.00 часа в Голяма зала на Община Велико Търново. История на операта, какво прави операта, защо трябва да се ходи на опера, как се възприема операта, различни певчески гласове и конкуренцията на всички бързи изкуства с онова, което ги захранва – вечното изкуство ще научат всички посетили образователния урок. Той е безплатен за ученици, учители, преподаватели и студенти, и ще бъде визуализиран с мултимедийни видео и аудио примери.Огнян Драганов е оперен режисьор.

Завършва Средно музикално училище “Христина Морфова” Стара Загора с тромпет.

Изучава оперна режисура в Нов Български Университет. Завършва курс по оперна режисура в Opera du Rhin Страсбург, Франция, като асистент режисьор на световно известния оперен режисьор Албер-Андре Льорю. Поставял е опери на 4 континента. От 2016 година е директор на Държавна опера Стара Загора, която представя три опери на “Сцена на вековете” – Набуко, Кармен и Лучия ди Ламермур.Проявата се организира съвместно с Община Велико Търново и ЦПЛР – ОДК, дейност кариерно ориентиране.

Focus News
Glas.bg

Държавна опера Стара Загора:

На 23 април в Голямата зала на Община Велико Търново директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов проведе образователен урок на тема „Защо на опера“ пред ученици от училищата в града. Урокът бе организиран от Добрин Пелтеков, учител по музика в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, съвместно с Община Велико Търново и ЦПЛР – ОДК, дейност кариерно ориентиране.
От името на Кмета на Община Велико Търново д-р инж.Даниел Панов в края на проявата бе връчен Поздравителен адрес до директора на Старозагорската опера Огнян Драганов, в който се казва „С основание смятаме, че чрез такива инициативи се разширява културния мироглед на младите хора и се дава възможност за по-близко опознаване на нови култури с тяхната самобитност чрез универсалната сила на музиката. Вярваме, че и занапред ще имаме възможност да си сътрудничим в още по-вълнуващи музикални инициативи. Пожелаваме Ви здраве, благополучие и все така неуморно да популяризирате тайните на оперното изкуство!“
regnews.net
palo.bg

Защо на опера – образователен урок