Споделете в
Оценете


Даскалът по музика представя: Димо от P.I.F. пред Музикална училищна телевизия  – епизод 2

Димо Стоянов, заедно с Иван Велков, е съосновател на група „Resemblence“ във Варна. Това се случва през далечната 1992 година. След период на кавъри, те започват да пишат собствени песни, повлияни от Сиатълските групи. Имат успешно участие в София и променят името си на P.I.F.(Patriots In Fashion).

Кратка история на групата

Още с дебютния си албум се превръщат в явление на българската сцена, а песните им Приказка, Колело и Пътуване се пеят от всички. Димо беше гост на МУТВ по покана на Даскалът по музика на 27.12.2019 година. Чуйте този запис, превърнал се в откровен и искрен разговор за музиката….

В този епизод говорим с Димо Стоянов за музикалните формати и лъжливото чувство на звездеене, наркотици…

Съвременните методи и стандарти за създаване на музика – защо има толкова еднакви песни. Каква е разликата между старата и новата музика – танцът, куфеене, ритъм, текст. С Димо засягаме и начини за търсене на музика в различни стрийминг платформи. Какво трябва да правим в училище, за да върнем учениците към стойностната музика?

Billie Eilish, Keith Richards и Стоянка Мутафова. Как Димо от ПИФ надъхва младите хора в България.

Какъв е твоческият процес

на Димо от ПИФ при създаване на музика, последния му, по време на интервюто, филм, за който е писал музика. Димо свири на китара, но открива пианото. За него, школуваните музиканти са ограничени при композиране на поп музика. Важно е да се владеят много инструменти и те да се познават. Това улеснява много креативния процес и идеите трябва да са “простички” – най-хубавите песни са детските.

Важността на дигиталните технологии – записът по време на репетиции.

Историята на ПИФ – от създаването до сега. Съвместен живот – в буса, хотела, на сцената, размяна на позитивна енергия. Учениците задаваха въпроси за песните, които харесват, с които не се гордеят. Въпреки, че песента “Колело” ги прави популярни, техните фенове знаят, че това не е песен, която ги характеризира. 

Кое е по-важно – перфектното изсвирване и изпяване или предаване на емоциите? Връзка с феновете – как биват ангажирани, как биват включвани в техните продукции, да участват, да бъдат заедно. Димо от ПИФ – епизод 1.

Димо Стоянов (Димо от ПИФ) напусна този свят на 21.12.2020 година, след боледуване от COVID 19, но ще бъде запомнен завинаги сред учениците.

Димо от P.I.F. – епизод 2