Споделете в
Оценете
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 12/06/2034
0:00

Категории


Chick CoreaНа 12 юни 1941 година в Челси (Масачузетс) е роден Chick Corea.

Armando Anthony „Chick“ Corea (Армандо Антъни „Чик“ Кърия) е американски джаз-пианист и композитор. Многократен носител на наградите Грами. Името му се свързва най-вече с работата му през 70-те години в жанра джаз-фюжън. Заедно с Кийт Джарет и Хърби Хенкок е отличаван като един от водещите джаз пианисти от края на 60-те години до наши дни.

Става световноизвестен в края на 60-те години с участията си в албуми на Майлс Дейвис. През 1970 г. напуска групата на Майлс Дейвис и сформира Circle заедно с Дейв Холанд (бас), Антъни Бракстън и Бари Алтшул (ударни). Тяхната музика се отдалечава от афроамериканските корени на джаза и се доближава до по-абстрактния европейския джаз. Само след една година напуска Circle.

През 1972 г. сформира Return to Forever заедно със Стенли Кларк (бас), Джо Фаръл (саксофон), Аирто Морейра (ударни) и Флора Пурим (вокали). Групата свири джаз-фюжън със силно присъствие на латиноамерикански ритми. С присъединяването на младия китарист Ал Ди Меола през 1974 г. групата придобива силно рок звучене. След многократни промени в състава групата окончателно се разпада през 1980 г.

През 2007 г. Чик Кърия издава албума „The Enchantment“, заедно с Бела Флек (банджо). Те представят албума си в България на 6 ноември 2007 г. в НДК. Подгряваща група е Живко Петров Трио.

Умира на 9 февруари 2021 година на 79 годишна възраст.

Подбрана дискография
Now He Sings, Now He Sobs (1968)
The Song Of Singing (1970)
Paris Concert (1971)
Piano Improvisations Vols. 1 and 2 (1971)
Return To Forever (1972)
Light As A Feather (1972)
Crystal Silence (1979)
Three Quartets (1981)
Expressions (1993)
Remembering Bud Powel (1996)
Native Silence (1997)

Chick Corea