Споделете в
Оценете
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 29/05/2034
0:00

Категории


Noel GalagharNoel Thomas David Gallagher (Ноуъл Томас Дейвид Галахар) е създател на текстове на песните, водещ китарист и понякога вокалист на английската рок банда Оуейсис (Oasis).

Биография
Ноуъл Галахър е роден 29 май 1967 в Манчестър, Англия. Отгледан заедно с брат си Лиъм Галахър в Бърнейдж, Манчестър, Галахър започва да взима уроци по китара от Дейли Робъртсън на 13-годишна възраст. След серия от различни работи в строителството, Галахър се включва в местната музикална група „Inspiral Carpets“ в 1988. През 1991 той става член на групата на своя брат Лиам „The Rain“ (впоследствие именувана като Oasis), бързо заявявайки своето доминантност над групата.

За няколко години Оуейсис получава голям успех с техния дебютен албум от 1994 „Definitely Maybe“, докато Ноуъл се включва като централна фигура във Бритпоп движението, по време на което Оуейсис продължават да се радват на успехи. Това състояние в кариерата на бандата се конспектира чрез издаването на техния втори албум (What’s the Story) Morning Glory? и чрез съперничество с друга известна бритпоп музикална група Блър (Blur). Оуейсис имат издадени още шест други студийни албума.

Източник: Уикипедия 2024

Noel Gallagher