Споделете в
5/5 - (127 votes)

Benny AnderssonGöran Bror Benny Andersson е роден на 16 декември 1946 г. Той е шведски музикант, певец, композитор и продуцент, най-известен като член на музикалната група ABBA и съкомпозитор на мюзикълите Chess , Kristina från Duvemåla и Mamma Mia! За филмовата версия от 2008 г. на Mamma Mia! и неговото продължение от 2018 г., Mamma Mia! Here We Go Again , той е работил и като изпълнителен продуцент. От 2001 г. е активен със собствената си група Benny Anderssons orkester .

Ранен живот

Göran Bror Benny Andersson е роден на 16 декември 1946 г. в квартал Vasastan в Стокхолм в семейството на строителния инженер Gösta Andersson (1912–1973) и съпругата му Laila (1920–1971). Има сестра Ева-Лис Андерсон, родена през 1948 г. Музикалният произход на Андершон идва от баща му и дядо му (Ефраим); и двамата са обичали да свирят на акордеон и на шест години Бени получава своя. Баща му и дядо му го учат на шведска народна музика, традиционна музика и шлагер. Първите записи, които Бени купува, са “Du Bist Musik” на италианската певица Катерина Валенте и ” Jailhouse Rock ” на Елвис Пресли . Той е особено впечатлен от обратната страна на плочата, “Treat Me Nice”, в която звучи пиано. Това разнообразие от различни видове музика му оказва влияние през годините.

На десет години Андерсон се сдобива със собствено пиано и се научава да свири.

Напуска училище на 15 и започва да се изявява в младежки клубове. Тогава той среща първата си приятелка Кристина Грьонвал, с която имат две деца: Питър (роден през 1963 г.) и Хелен (родена през 1965 г.). В началото на 1964 г. Бени и Кристина се присъединяват към “Elverkets Spelmanslag” (“The Electricity Board Folk Music Group”). Техният репертоар е съставен главно от инструментали, включително ” Baby Elephant Walk “, а Бени също пише първите си песни.

През октомври 1964 г. Benny Andersson се присъединява към Hep Stars

като кийбордист и те правят пробив през март 1965 г. с хита “Cadillac “, като в крайна сметка се превръщат в най-известната от шведските поп групи от 60-те години.

Andersson си осигурява мястото на кийбордист на групата и музикална движеща сила, както и на тийнейджърски идол. Групата изпълнява предимно кавъри на международни хитове, но Андерсон скоро започва да пише свой собствен материал и дава на групата класическите хитове ” No Response “, ” Sunny Girl “, ” Wedding “, ” Consolation “, “It’s Nice To Be Back” и “Тя ще те обича”, между другото.

Преди ABBA (1969–1972)

Andersson среща Björn Ulvaeus през юни 1966 г. и двамата започват да пишат песни заедно, като първата им е “Isn’t It Easy To Say”, в крайна сметка записана от Hep Stars. Бени също има плодотворно сътрудничество при писане на песни с Lasse Berghagen , с когото представя „Hej, Clown“ на Melodifestivalen през 1969 г. – финалите на шведския фестивал за песен на Евровизия . Песента заема второ място. По време на това състезание той се запознава с вокалистката Anni-Frid Lyngstad и скоро стават двойка. Приблизително по същото време неговият спътник в писането на песни Ulvaeus се запознава с вокалистката Agnetha Fältskog .

Личните отношения и сътрудничеството на Andersson и Ulvaeus при писането на песни съвсем естествено довежда до много тясното сътрудничество, което четиримата приятели имат през следващите години. Бени и Бьорн отбелязват първите си хитове като автори на песни през пролетта на 1969 г.: „ Ljuva sextital “ (хит с Брита Борг) и „Speleman“ (хит за Hep Stars). Когато двете двойки започват да се подкрепят взаимно по време на записните сесии, звукът на женските гласове убеждава авторите на песните да моделират своята „група“ на различни MOR (Music on the road) изпълнители като Blue Mink , Middle of the Road и Sweet . Така се появява ABBA.

АББА (1972–1982)

Пробивът на групата идва със спечелването на конкурса за песен на Евровизия за Швеция с ” Waterloo ” на 6 април 1974 г. През следващите осем години Andersson (заедно с Ulvaeus) пише музика за и продуцира осем студийни албума с ABBA. Групата постига голям успех в световен мащаб и има много номер 1 хитове.

След ABBA: Шах , Кристина и Mamma Mia! (1983–настояще)

След ABBA Andersson продължава да пише музика с Ulvaeus. Първият им проект е сценичният мюзикъл Шах , написан с Тим Райс . Концептуалният албум Chess – с вокали на Илейн Пейдж , Барбара Диксън , Мъри Хед и шведите Томи Кьорберг и Бьорн Скифс – е издаден през октомври 1984 г., продавайки два милиона копия по целия свят. Дуетът Пейдж/Диксън „ I Know Him So Well “ става основен хит №1 в Обединеното кралство, а „ Една нощ в Банкок “ на Мъри Хед дава на Андерсън/Улвеус хит №3 в САЩ.

Мщзикълът “Шах” е поставен в лондонския West End Prince Edward Theatre през май 1986 г. и получава смесени до положителни отзиви за около три години. Ревизираната постановка на Бродуей през април 1988 г. получава лоши отзиви и се играе само два месеца.

През 1985 г. Andersson продуцира и издава албум

с брат и сестра Anders и Karin Glenmark , включващ нови песни от Andersson/Ulvaeus. Дуото се нарича Gemini и втори албум с повече музика от Björn и Benny е издаден през април 1987 г., съдържащ големия хит ” Mio My Mio “; който може да се намери в саундтрака към филма Mio in the Land of Faraway , за който Andersson копродуцира музиката.

През 1987 г. Andersson издава първия си солов албум Klinga Mina Klockor (“Chime, My Bells”). Цялата музика е написана и изпълнена от самия него на акордеон, подкрепен от Orsa Spelmän (Orsa Folk Musicians) на цигулки. Следва втори солов албум: ноември 1989 г.

През 1990 г. Andersson отбелязва шведски хит номер 1 с “Lassie”,

изпята от женската кабаретна група Ainbusk , за която той също пише хитовете на Svensktoppen “Älska Mig” и “Drömmarnas Golv”. Той решава да продуцира албум с Josefin Nilsson от този квартет, което води до англоезичния албум Shapes от 1993 г. , включващ десет нови композиции на Andersson/Ulvaeus.

През 1992 г. той написва уводната мелодия за европейското първенство по футбол, организирано от Швеция същата година.

От края на 80-те години Андерсон работи върху идея за епичен мюзикъл на шведски език,

базиран на привързаността му към традиционната фолклорна музика и през октомври 1995 г. “Кристина от Дувемола” има премиера в Швеция. Мюзикълът е базиран на романите “Емигрантите ” на шведския писател Вилхелм Моберг . Мюзикълът върви успешно в продължение на почти пет години, преди да бъде свален през юни 1999 г. Англоезична версия, просто озаглавена Кристина, е поставена на концерт в Карнеги хол в Ню Йорк за две вечери през септември 2009 г., което води до запис на живо и на Royal Albert Hall за една нощ през април 2010 г.

Следващият проект на Andersson е мюзикълът “Mamma Mia!

Той е създаден около 24 от песните на ABBA и се превръща в световен касов блокбъстър, с версии на няколко езика, изпълнявани в много страни, включително Обединеното кралство (премиера в Уест Енд през април 1999 г.), Канада ( премиера в Торонто през 2000 г.) , САЩ (премиера на Бродуей през 2001 г.) и Швеция ( премиера на шведски език през 2005 г.).

За полуфинала на конкурса за песен на Евровизия през 2004 г. , организиран в Истанбул, тридесет години след като ABBA печели конкурса в Брайтън, Бени се появи за кратко в специално комедийно видео, направено за интервалното изпълнение, озаглавено „Нашето последно видео“. Всеки от четиримата членове на групата се появява за кратко в епизодични роли, както и други като Шер и Рик Майал . Видеото не е включено в официалното DVD издание на Евровизия, а е издадено като отделно DVD.

Филмова версия на Mamma Mia! има премиера е на 18 юли 2008 г.

През април/май 2007 г. Андерсън работи върху саундтрака на филма, презаписвайки песните на АББА с музиканти от оригиналните записни сесии на АББА. Mamma Mia! Филмът се превръща в най-успешния филмов мюзикъл на всички времена и най-продаваното DVD в Обединеното кралство.

Оркестърът на Бени Андерсън (2001–настояще)

В момента Андершон свири със собствената си група от 16 музиканти, Benny Anderssons Orkester (“Оркестърът на Benny Andersson”, BAO), с други шведи Helen Sjöholm (от Kristina from Duvemåla ) и Tommy Körberg (от Chess ), като понякога се пишат текстове за нов материал от Бьорн Улвеус . BAO издава пет албума с огромен успех в Швеция, като всичките съдържат хитови сингли.

През 2009 г. BAO постигат нов рекорд в Швеция в класацията на Svensktoppen , като останат там 243 седмици с песента “Du är min man ” (“You Are My Man”), изпята от Sjöholm.

Нови композиции (1984–настояще)

Андершон композира предимно за своята група BAO, с вокалистите Sjöholm и Körberg, но той запазва по-стария си материал жив, като го редактира, както в Mamma Mia! и шведската версия на Шах. За компилационен албум на дуото Glenmark Gemini , Andersson кара Björn Ulvaeus да напише нов текст на шведски за презаписа на две песни от 1984 и 1987.

Andersson и Ulvaeus непрекъснато пишат нов материал; Те пишат седем песни за албума на Andersson BAO 2011 O klang och jubeltid , изпълнявани както обикновено от вокалистите Sjöholm, Körberg и Kalle Moraeus . През юли 2009 г. BAO, сега наречена “The Benny Andersson Band”, издават първия си международен запис, албума The Story of a Heart . Това е компилация от 14 песни от петте шведскоезични издания на Andersson между 1987 и 2007 г., включително пет песни, записани с текстове на Ulvaeus на английски език, и новата заглавна песен, представена премиерно в шоуто на Ken Bruce на BBC2 . Версия на шведски език на заглавната песен, “Sommaren Du Fick”(“The Summer You Got”), е издаден като сингъл в Швеция преди английската версия, с вокали от Helen Sjöholm.

През пролетта на 2009 г. Andersson издава и сингъл,

записан от персонала на неговия частен хотел Hotel Rival в Стокхолм, озаглавен „ 2nd Best to None “, придружен от видео, показващо персонала по време на работа. През 2008 г. Andersson и Ulvaeus написват песен за шведската певица Sissela Kyle , озаглавена “Jag vill bli gammal” (“I Wanna Grow Old”), за нейното сценично шоу в Стокхолм ” Your Days Are Numbered “, която никога не е записана и издадена, но получава телевизионно изпълнение.

Ulvaeus също участва с текстове на инструменталната песен на ABBA от 1976 г. „Arrival“ за кавър версията на Сара Брайтман , записана за нейния албум от 2008 г. A Winter Symphony. Нов текст на английски също е написан за песента на Andersson от 1999 г. ” Innan Gryningen ” (тогава също наречена “Millennium Hymn”), с новото заглавие “The Silence of the Dawn” за Барбара Диксън – изпълнена на живо, но все още не е записана и издадена.

През 2007 г. те пишат новата песен „ Han som har vunnit allt “ („Той, който спечели всичко“)

за актьора и певец Андерс Екборг . Ulvaeus написва английски текстове за две по-стари песни от соловите албуми на Andersson I Walk with You Mama (“Stockholm by Night”, 1989) и After the Rain (“Efter regnet”, 1987) за оперната певица Anne Sofie Von Otter . Барбара Диксън записва песен на Улвеус и Андерсън, наречена „The Day The Wall Came Tumbling Down“; песента в крайна сметка е издадена от австралийската Mamma Mia! Албумът на музикалната звезда Ан Ууд с кавъри на ABBA, Divine Discontent.

През октомври 2012 г. Ulvaeus споменаwa, че пише нов материал с Andersson за коледното издание на BAO (също споменато като BAO box), а Andersson е зает да пише музика за неясен мюзикъл на шведски език, Hjälp Sökes („ Търси се помощ “) заедно с Кристина Лугн и Ларс Рудолфсон, премиера на 8 февруари 2013 г. Андерсон е написал и музика за документален филм за Улоф Палме, презаписвайки парчето “Sorgmarch” от последния му албум като тема в целия филм.

Песента „ Kärlekens Tid “, записана през 2004 г. от Helen Sjöholm с BAO,

също е изпълнена на концерт на английски (текст от Ylva Eggehorn) от оперния баритон Bryn Terfel . На 15 април 2013 г. е официално обявено от EBU и SVT , че Andersson, заедно с Ulvaeus и покойния базиран в Стокхолм DJ и звукозаписен продуцент Avicii , са композирали химна за конкурса за песен на Евровизия 2013 . Песента е изпълнена за първи път на финала на 18 май.

Нов албум с композиции на Andersson, представени в хоров стил, е издаден на 18 септември 2015 г. „ Kärlekens Tid “ е продуциран в студиото Mono Music на Andersson под ръководството на хормайстора Gustaf Sjökvist, който умира преди издаването на албума. Хор Gustaf Sjökvists, дирижиран от Cecilia Rydinger Alin, изнася два концерта в Skeppsholmen на 20 септември, с участието на Benny Andersson на пиано. Албумът включва песни на шведски и английски от редица проекти на Andersson, като Chess , Kristina и BAO.

През ноември 2018 г. Deutsche Grammophon издава

пиано колекция от мелодии на ABBA, мелодии от Шах и оригинални композиции, всички изсвирени от Андерсон на соло пиано.

Андерсон се събира отново с ABBA през 2018 г. На 2 септември 2021 г., чрез излъчване на живо в YouTube, ABBA обявиха предстоящата си виртуална концертна резиденция „ ABBA Voyage “, както и предстоящото издаване на едноименен албум, записан между 2017 и 2021 г. Новият запис, техният първи студиен албум от 40 години, включва десет песни, включително “I Still Have Faith In You” и “Don’t Shut Me Down”, които също са показани за първи път в гореспоменатото събитие на живо и издадени като двоен сингъл. На 5 ноември 2021 г. албумът Voyage е пуснат в световен мащаб. На 27 май 2022 г. ABBA Voyage отваря врати в специално построено място, наречено ABBA Arena в Олимпийския парк на кралица Елизабет в Лондон.

Филмова музика

Андерсон е написал музика към няколко филма за екрана и телевизията; първият опит в началото на 70-те за шведския еротичен филм „Прелъстяването на Инга“ ; филмът не жъне успех, но сингълът на „Björn & Benny“ „She’s My Kind of Girl“ изненадва композиторите, като е издаден в Япония и става хит в Топ 10 (песента е преименувана в Япония на „The Little Girl of the Cold“).

През 1987 г. Андерсон пише музика и съпродуцира саундтрака с Андерс Еляс за филма Mio in the Land of Faraway , базиран на шведската авторка Astrid Lindgrens Mio, My Son . Заглавната песен става огромен хит в Швеция за Джемини .

През 2000 г. той написва музиката за филма на колегата си швед Рой Андерсон Песни от втория етаж (музиката по-късно е презаписана, включваща нови текстове, с BAO! с вокали на Хелън Сьохолм). Той също така написва темата за следващия филм на Рой Андерсон, You, the Living , от 2007 г.

Андерсън работи по филмовата адаптация на Mamma Mia!. Пише музика за документалния филм Palme от 2012 г. за шведския премиер Улоф Палме. По-късно печели награда Guldbagge за най-добра оригинална музика за този филм на 48-те награди Guldbagge.

Награди

Заедно с Ulvaeus, Andersson е номиниран за Drama Desk Award в категория „Изключителна музика“ (за мюзикъла Chess ) и за награда Tony в категория „Най-добри оркестрации“ (за мюзикъла Mamma Mia! ). Оригиналните записи на актьорския състав и на двата мюзикъла са номинирани за награда Грами . Andersson/Ulvaeus също печелят награда Touring Broadway за мюзикъла „Mamma Mia“.

По време на кариерата си след края на ABBA Андерсон печели четири шведски награди Грами и заедно с Улвеус получава наградата “Специална международна” Ivor Novello от “Британската академия на композиторите и текстописците”, два пъти “Наградата за музикален износ” от Министерството на индустрията на Швеция and Trade (2008), както и наградата “Lifetime Achievement” от Шведската асоциация на музикалните издатели (SMFF). През 2002 г. Андерсон получава почетна професорска титла от шведското правителство за неговата „способност да създава музика от висока класа, достигаща до хората по света“.

През 2007 г. той е избран за член на Кралската шведска музикална академия,

а през 2008 г. получава почетна докторска степен от Факултета по хуманитарни науки на Стокхолмския университет за важен принос както за запазването, така и за развитието на шведската фолклорна музикална традиция.

На 15 март 2010 г. Андерсон се появява на сцената в Ню Йорк с бившата си съпруга Ани-Фрид Лингстад, за да приеме наградата на ABBA за въвеждане в Залата на славата на рокендрола. По време на благодарствената си реч той разсъждава върху важното влияние на традиционната европейска музика и меланхолията на шведската душа върху марката поп музика на ABBA. „Ако живеете в страна като Швеция, с пет, шест месеца сняг и слънцето изчезне напълно за около два месеца, това ще се отрази в работата на художниците“, казва той. „Това определено е в шведската фолклорна музика, можете да го чуете в руските народни песни, можете да го чуете в музиката на Жан Сибелиус или Едвард Григ от Норвегия, можете да го видите в очите на Грета Гарбо и можете да го чуете в гласът на Юси Бьорлинг.

През 2012 г. получава почетна докторска степен по философия от Факултета по хуманитарни и социални науки на Luleå Tekniska Universitet. За албума си Piano той получава наградата Opus Klassik през 2018 г.

Източник: превод от Уикипедия (2022)

Benny Andersson (ABBA)
Отбелязана с: