Споделете в
5/5 - (111 votes)

Hey Joe - Jimi Hendrix“Hey Joe” е песен, композирана от Niela Horn Miller през 50-те години на миналия век и записана от Miller върху демо от Variety Recording Service през 1962 г.

Първоначално песента е озаглавена „Baby, Please Don’t Go To Town“.

Нейният приятел по това време, Billy Roberts, адаптира песента й в своя фолк изпълнения и виждайки други хора, изпълняващи песента, решава да придобие авторските права, като я регистрира на свое име през 1962 г., без да дава никакво признание на нейния действителен автор, Niela Horn Miller. Roberts променя заглавието на песента на „Hey Joe“. Той използва същите хармонични прогресии, но прави промени по текста. През 1990 г. винилова плоча е издадена от Numerophon Records ASIN: B001O0TX58. Заглавието на плочата е “Songs of Leaving” и представлява гореспоменатия демо запис от 1962 г.

Втората песен е песента “Baby, Please Don’t Go To Town (Hey Joe).

(Погрешно написана като “Baby Please Don’t Go Downtown.”) Датата на запис на демото предшества регистрацията на авторските права на Billy Robert и като автор е посочена Niela Miller, тъй като по-голямата част от песните са нейни оригинали, с изключение на кавъра на Дейв Ван Ронк, „Mean World Blues.“ Защо Niela Miller не е осъдила Били Робъртс за авторски права е мистерия.

Текстът на песента на Billy Roberts е като разговор между двама мъже, като „Joe”

обяснява на другия, че е хванал жена си в изневяра и планира да я убие. По-късно отново разговарят и Джо обяснява, че наистина я е застрелял и се отправя към Мексико.
Въпреки че Billy Roberts е притежател на авторските права и я е изпълнявал многократно на живо, той никога не е записвал песента.

Затова пък, много изпълнители правят това през 1966 година, включително Jimi Hendrix.
Бавната версия, която вдъхновява Хендрикс да запише песента, идва от кавъра на фолк певеца Tim Rose, който я свири в бавен аранжимент в дебютния си албум от 1967 г. издадена като сингъл в края на 1966 г.

След като напуска армията на САЩ през 1962 г., Jimi работи като бек музикант

за The Isley Brothers и Little Richard, а през 1966 г. участва под името Jimmy James в групата Jimmy James and the Blue Flames. Хендрикс представя песента “Hey Joe” на групата и тя влиза в техния сетлист (репертоар). По време на шоу в клуба в Greenwich Village club Cafe Wha?, Chas Chandler от The Animals е сред публиката и решава, че Хендрикс е човекът, който трябва да запише песента.

Чандлър убеждава Хендрикс да се присъедини към него в Лондон,

като му става продуцент и мениджър. Свързвайки Джими с Noel Redding и Mitch Mitchell, Chandler създава групата, известна като The Jimi Hendrix Experience, която записва песента “Hey Joe” и я издава като сингъл в Обединеното кралство през декември 1966 г. Сингълът достига до шесто място през февруари 1967 г. За разлика от Кралството, в Щатите песента не може да влезе в класациите.

Песента “Hey Joe” е записвана от над 1000 изпълнители.

В Америка три версии са били в класациите, изпълнени от The Leaves (#31, 1966), Cher (#94, 1967) и Wilson Pickett (#59, 1969).
Други известни изпълнители с техни версии са Shadows of Knight (1966)
Music Machine (1966)
The Mothers Of Invention (1967)
Deep Purple (1967)
King Curtis (1968)
Roy Buchanan (1973)
Patti Smith (1974)
Soft Cell (1983)
Nick Cave & The Bad Seeds (1986)
The Offspring (1991)
Eddie Murphy (1993)
Walter Trout (2000)
Popa Chubby (2001)
Robert Plant (2002)
Brad Mehldau Trio (2012)

На 1 май 2009 година във Вроцлав, Полша 6346 китариста свирят едновременно “Hey Joe”,

поставяйки световен рекорд за едновременно изпълнение на една песен от китаристи.
Във Филипините, жителите на Манила се обръщат към американците с “Hey Joe”.
Песента звучи във филма Forrest Gump от 1994 г., но не е включена в официалния саундтрак.

Hey Joe – история на песента
Отбелязана с: