Споделете в
5/5 - (17 votes)
Диригент Маестро Владимир Бошнаков
Това е диригентска палка и маестро Бошнаков показва как се служи с нея

27 март 2019
Организация на образователния концерт.

27. март 2019
Радио Велико Търново за събитието:
Безплатен образователен урок за всички желаещи да разберат повече за професията на диригента и неговата роля в оркестъра и хора ще проведе в салона на читалище “Искра” Добрин Пелтеков от ОУ „Св. Патриарх Евтимий”. На 10 април 2019 година от 14:00 часа специален гост ще бъде маестро Владимир Бошнаков – диригент на Държавните опери в Стара Загора и Русе, както и на и Биг Бенд Велико Търново.
За класата на един оркестър не е достатъчно да се съберат само добри музиканти. Ролята на диригента остава често неразбрана, но именно той е човекът, който прави от сбора оркестранти колектив, а музиката да звучи хармонично.
Маестро Бошнаков е дирижирал всичко – от сериозните опери до разнообразните леки жанрове в цялата им пълнота. Професионалните му ангажименти го пращат през ден в друг театър, пред друга публика и затова може да му се вярва на оценките, които прави на музикалните предпочитания на зрителите в отделните градове.

10. април 2019
Радио Велико Търново след събитието:
Ученици от ОУ „Св. Патриарх Евтимий” се запознаха с професията на диригента, неговата роля в оркестъра и отношенията с оркестрантите в поредния изнесен урок, който Даскалът по музика – Добрин Пелтеков, организира в салона на читалище „Искра” в старата столица. Гост-лектор на събитието бе маестро Владимир Бошнаков – диригент на държавните опери в Русе и Стара Загора, а също така и на Биг Бенд Велико Търново.Пред любопитните погледи на децата маестро Бошнаков показа за какво служи диригентската палка и разказа пътя, който един музикант трябва да извърви, за да стане диригент. Учениците зададоха множество въпроси относно особеностите на професията.Организаторът на срещата Добрин Пелтеков обяви, че следващото събитие от поредицата ще се състои на 23 април, но запази в тайна, кой ще бъде следващият им гост.

12 април 2019
вестник “Янтра днес”
Диригентът Владимир Бошнаков се срещна с ученици от ОУ “П. Евтимий”. Той разказа на децата каква е ролята на диригента на един оркестър и разкри някои тънкости на професията. Момчетата и момичетата задаваха много въпроси и слушаха с интерес историите на Бошнаков. Той обясни какво представляват партитурите, как се ръководи оркестър с диригентска палка и защо е важна ролята на диригента. Децата разбраха разликите между хоровия и оркестровия диригент. Научиха също, че големият му труд е най-вече преди концертите и че за един диригент е много важно да бъде добър психолог, за да може да ръководи всички музиканти. Владимир Бошнаков сподели мнението си, че е добре ръководителят на оркестъра да умее да свири на поне три инструмента, единият от които пиано, а другите два струнен и духов. Той каза също, че е диригент вече 22 г. и за сработването на един оркестър са нужни поне две години работа. Владимир Бошнаков е диригент на Държавната опера в Стара Загора, Държавната опера в Русе и “Биг Бенд Велико Търново”. Преподава на студенти в Музикалната академия, има изяви и като гост-диригент на оркестри във Варна, Бургас, Видин и Враца.
Организатор на срещата му с учениците е учителят по музика в ОУ “П. Евтимий” Добрин Пелтеков, който работи и като музикант в “Биг Бенд Велико Търново”.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Що е диригент – образователен урок