Споделете в
Оценете
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 01/08/2024
0:00

Категории


MTVНа 1 август 1981 година MTV излиза в ефир, доставяйки музикални видеоклипове на масите – поне тези с кабел.
С думите “Ladies and gentlemen: Rock and roll”, изречени от създателя на мрежата John Lack, съсобственик на Viacom MTV („Музикална телевизия“) прави своя дебют в ефира.

След монтаж на кадри от НАСА, кулминиращи в емблематичната снимка на астронавт от Аполо, стоящ близо до американското знаме, което той постави на Луната (но със звездите и ивиците, заменени от логото на мрежата), MTV преминава към първия си музикален видеоклип, „Video Killed The Radio Star“ от британското дуо The Buggles, който достига своя връх на #40 в САЩ през 1979 г., но е хит №1 в пет европейски страни. Следва „You Better Run“ на Пат Бенатар, „She Won’t Dance with Me“ на Род Стюарт, „You Better You Bet“ на The Who и „Little Suzi’s On the Up“ на доста по-малко запомненото британско дуо Ph. Д.

Преди MTV, музикалните видеоклипове съществуват предимно за популяризиране на сингли от вече популярни групи; един ранен пример е клипът за “Strawberry Fields Forever”, който заедно с промоцията за “Penny Lane” е пуснат на American Bandstand и The Ed Sullivan Show вместо изпълнението на The Beatles.

Различни опити за стартиране на телевизионни канали за музикално видео са правени през 70-те години, без голям успех. В някои от тези усилия участват Лак и Робърт Питман, който ще стане президент/главен изпълнителен директор на MTV и ще помогне да се превърне в световна сензация, превръщайки я в крайна сметка в първата печеливша кабелна мрежа.

MTV променя играта, превръщайки музикалните видеоклипове в ключова част от маркетинговата стратегия за певци и групи. Това благоприятства дружелюбни към камерата изпълнения като Duran Duran, Van Halen и Madonna, но не е любезно към хора като REO Speedwagon. Той също така легитимира музикалното видео като форма на изкуство, привличайки млади режисьори, които продължават да правят големи игрални филми. Сред тях Дейвид Финчър (Se7en), Спайк Джонз (Нея) и Ф. Гари Грей (Straight Outta Compton). През 90-те MTV се отдалечава от видеоклиповете и се насочва към реалността и оригиналните програми по сценарий като The Real World и Teen Wolf.

MTV