Споделете в
5/5 - (12 votes)


Radio Music е проект, осъществен от ученици в пети клас.

Идеята

Учениците имаха няколко осъществени проекти, които бяха заложени в учебната програма. Такива бяха проектите за народните будители, Коледни и Новогодишни празници, Националният празник на България. Тези проекти са добри, защото в тях има междупредметна връзка – Български език и литература, музика, Информационни технологии. Проблемът е, че децата минаваха през едни и същи етапи – събиране на информация от Интернет, копиране и поставяне в една презентация….

Подготовка

Реших да разчупя монотоността и предложих на желаещите, точно така – не беше задължително, да се опитат да направят радио предаване. Етапите за подготовка бяха същите, но те трябваше да намерят и музикално оформление на тяхното предаване. За тази цел имаха пълна свобода, стига да не използват попфолк песни. Дадох срок и уговорихме кога да се осъществи записът. Децата бяха отговорни и се бяха подготвили за

Реализацията

Записът беше осъществен в час по музика, а свидетели на това бяха учениците от целия клас. Момичетата, участващи в предаването бяха запазили информацията си на телефоните. Точно така, ние не изразходваме хартия, а се опитваме да използваме съвременни електронни устройства. Записът беше реализиран с помощта на лаптоп Macbook със звукова карта Apogee One, която има вграден висококачествен кондензаторен микрофон. Учениците бяха информирани, че ако направят грешка, трябва да кажата “грешка”, да изчакат 2-3 секунди и да започнат изречението отново. Това щеше да ми помогне при монтажа.

Готовото предаване

Предаването беше редактирано чрез Logic Pro X, което е DAW програма за Мак. Добавени няколко аудио ефекти, както и “шапка”. Видеото, което виждате беше направено по-късно и да се използва платформата YouTube, за по-лесно споделяне.
Сценарист на предаването е Мартин, който се увлича от видеозаснемане и обработка и с когото сме решили да направим нови и иновативни неща, за които ще слушате друг път. Той снима с телефон по време на записа, след което е редактирал и предостави своя филм “Радио Мюзик – зад кадър”. Този филм можете да видите в края на предаването. Най-важното беше, че децата изпитаха удоволствие от осъществяването на този проект.

Приятно слушане/гледане!
https://www.youtube.com/watch?v=X5chJRMXpFA

 

 

Radio Music – ученически проект
Отбелязана с: