Споделете в
Оценете

Здравейте, ученици,

През 2019 година Народното събрание обяви Велико Търново за историческа и духовна столица на България. Това е едно голямо признание за значимостта на града, в който живеем. Как може да покажем на потенциалните туристи какво ги очаква, какво да посетят, къде да се разходят? Това са малка част от въпросите, които ме провокираха, за да направя тази виртуална разходка, която виждате. Тя не е пълна – естествено е, че липсват обекти, които един турист може да посети, но все пак се огледайте!

Използвайте VR очила, ако нямате, знаете, че това може да стане и само с преместване на телефона или чрез мишката на компютъра. Забелязвате, че във видеото няма музика, няма говор, няма ефекти…..Добавянето им ще бъде част от вашата задача.

Видеото е налично в два формата –  stereoscopic (https://www.youtube.com/watch?v=xqIgEMOPM2I) и monoscopic (https://www.youtube.com/watch?v=D7vP1_1Ix5U). Препоръчвам monoscopic, който може да бъде гледан от всякакви устройства – компютри, лаптопи, таблети, телефони.

Представям ви

Условия за проект/конкурса на тема “Забележителности на Велико Търново чрез виртуална разходка”.
 1. Конкурсът е организиран от Добрин Пелтеков (Даскалът по музика). Целта на конкурса е да предостави възможност на учениците от Велико Търново да покажат своите компетентности в областите литература, история, музика, география, математика, чужди езици, безопастност на движение по пътищата, информационни технологии, физическо възпитание;
 2. В конкурса могат да участват ученици от всички класове;
 3. В конкурса могат да участват екипи с ученици от различни училища;
 4. В конкурса могат да участват екипи с ученици от различни класове;
 5. Екипите могат да ползват за консултант учител;
 6. Авторските разработки трябва да бъдат под лиценз Creative Commons, с право на споделяне в сайта и социалните мрежи на Даскалът по музика;
 7. С участието си в конкурса, екипът се съгласява да предостави за ползване своите материали в сайтовете на Даскалът по музика, без да губят правата си върху тях;
 8. Участниците в конкурса трябва да имат подписана декларация, че могат да бъдат снимани за популяризиране на проекта;
 9. Краят на конкурса е 1 август 2021 година.
Начин на оценяване на проектите.

Всеки проект ще бъде оценяван по няколко критерии, между които:

 1. Брой отбелязани обекти (културни, исторически, учебни…) в разходката;
 2. Представяне – полезност на информацията;
 3. Брой езици, освен български;
 4. Субтитри;
 5. Избрана музика (музикален фон);
 6. Точност при отбелязване местоположението на обектите в Google Maps;
 7. Качество на субтитри, звукозапис и т.н.
 8. Друго

Бъдете подробни, но интересни. Няколко идеи – можете да отбележите за колко време може да се премине разстоянието между различни обекти пеш или с автомобил, можете да напишете субтитри на няколко езика, можете да добавите звукови ефекти, можете да добавите предупреждения за безопастно преминаване….

Използваната музика и ефекти трябва да е с уредени авторски права. По-висока оценка ще получат екипите, които използват авторски материали и музика. Ако използвате информация от други източници, те трябва да бъдат изрично отбелязани.

На този етап (17. май 2021 година) няма събран финансов награден фонд, но се надявам да успея да осигуря следните 3 награди – 300 лв. за първо, 200 лв. за второ и 100 лв. за трето място. Всички екипи ще получат грамоти.

Тези условия могат да бъдат допълвани и изменяни, но не и по същността им.

Предоставям ви за свободно ползване няколко звукови файла със звук на мотор, които можете да ползвате свободно, за да има реалистичен ефект – https://drive.google.com/drive/folders/1GFni7i42tgrHLyDrX8LmaQfZMDu4ZhAL?usp=sharing

 

 

 

Забележителности на Велико Търново чрез виртуална разходка – проект