Споделете в
5/5 - (9 votes)

Деца рисуват за деца1 270 лева събраха към този момент инициаторите на кампанията „Деца рисуват за деца“.  Oткупени са 32  картини, което е почти половината от всичките общо 76 творби. Сумата, ще бъде дарена на училището в село Русаля, а с нея ще бъдат закупени материали, нужни за учебното заведение. Част от тях са четки, бои, моливи, въглени, платна за рисуване и др.

В основата на кампанията „ Деца рисуват за деца“ са ученици от Велико Търново, желаещи да помогнат на своите връстници от Училището по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ във великотърновското село Русаля.  Каузата, инициирана от Даскалът по музика Добрин Пелтеков  е подкрепена от Фондация „Ген. Протогеров“, художниците и  преподаватели Галя Николова и Наталия Карапенчева , както и от учителя по български език и литература в ОУ „ Св. Патриарх Евтимий“ – Даниела Узунова. Известният английски фотограф Tim Clinch – www.timclichphotography.com – дигитализира творбите, а със своите знания и голяма помощ за изграждането на сайта съдейства Аделина Низамова от София.

Аудио:

Първа част:

Втора част:

„Това е една чудесна инициатива. В моето ателие идват да рисуват много деца на различни възрасти и всчики те бяха изключително впечатлени. Аз  самата също, защото това е една необичайна изложба  с благородна кауза. Но тази експозиция включва в себе си различни видове изкуства. Става въпрос за рисунките, които могат  да се видят, нарисувани с много любов. освен това и деца, които  са създали своите впечатления посредством помоща на литературата и не на последно място музиката, която е подбрана от ученици от Музикална училищна телевизия“- коментира  художникът Галя Николова  по повод участието си в кампанията.

Председателят на Фондация „Ген. Протогеров“

Георги Радев допълни, че  „Даскалът по музика“ Добрин Пелтеков е „виновникът“ да се съберат в тази кауза. „От гледна точка на фондацията, причината   да се включим в тази инициатива е изключително голямото благородство на кампанията  и идеологията, която си съвпада с нашите цели. От една страна помагаме на деца, които имат нужда, от друга страна помагаме и на децата , които рисуват самите рисунки да бъдат възпитани в благородното чувство да даряваш и да помагаш на  други свои връстници.“

Според Наталия Карапенчева децата, включили се в кампанията  се чувстват полезни  и значими със собствения си труд, а Даниела Узунова -учител по Български език и литература в  ОУ „ Св Патриарх Евтимий“ добави, че творчеството е най-човешката черта. “ Всеки път, когато има възможност да се създава красота където и да е  в която и да е сфера на живота , децата обичат да се включат. Аз се опитвам  да ги поощрявам и в  тази идея , която се роди ,  защото вярвам, че красотата, любовта, добротата като нещо , което е изконно човешко  винаги е стимул за още повече красота и за един по- добър свят“ – обясни Даниела Узунова.

На въпроса защо избраха чрез  каузата „Деца рисуват за деца“

да бъде подпомогнато училището по изкуства в с. Русаля,   Даскалът по музика Добрин Пелтеков  поясни, че вижда колко затруднения имат и счита, че в това време едни от най- големите затруднения имат хората на изкуството, независимо с какво се занимават. „Ние трябва да възпитаваме естетически стойности в децата от ранна детска възраст. Възможно от най-рано трябва да им показваме изкуството и красотата, защото ако не го направим  , сме заобиколени с не толкова приятни гледки. Достъпа до изкуството би трябвало да направи децата по -добри“- кометира още той.

Всеки, който желае да се включи в тази благородна кауза , може да посети сайта : http://charity.misterj.eu

Самите картини можете да разгледате и закупите на този линк: – http://charity.misterj.eu/kampanii/detza-risuvat-za-detza

Източник: Пламена Димова – Няколко вида изкуство се обединяват в благородната кауза ” Деца рисуват за деца” – Радио Велико Търново (radiovelikotarnovo.com)

Радио Велико Търново за “Деца рисуват за деца”