Споделете в
5/5 - (5 votes)

Добрин Пелтеков, известен като DJ Джубар в музикалните среди, вече се изявява и в друго поприще – това на преподавател.

Късметлии са възпитаниците му от ОУ „Св. Патриарх Евтимий” във Велико Търново, които се срещат отблизо с музиканти като Звезди от „Ахат” и „Оратница”. Нестандартният и разчупен подход помага на учениците от пети, шести и седми клас да възприемат материала, който се преподава в редовните часове по музика. Проектът хрумва на Пелтеков неочаквано и благодарение на това, че познава много хора от музикалните среди, които се съгласяват абсолютно безвъзмездно да подкрепят своя приятел и да се срещнат с неговите ученици. Първата среща е със Звезди от група „АХАТ” и с Десо от „Tri O Five” във физкултурния салон на училището.

Представители на всички паралелки се събират на едно място, за да видят, че макар че по-често ги гледаме по телевизията, музикантите са

хора като всички нас, със своя професия и мечти в живота.Втората среща запознава подрастващите с пътешественика Пламен Узунов, който носи със себе си музика от различни азиатски държави, за да се докоснат децата до културата на далечни от България светове. Той им разказва за своите преживявания и дори им пуска музика от Бутан.Преподавателят е организирал и посещение на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“, срещнал е учениците от V „в“ клас с директора на културната институция Васил Вълчев. Децата дори са се разходили зад кулисите на търновския театър. Заедно със своя учител са били на концерта на Ангел Заберски биг бенд и Астор, дори са се снимали с илюзиониста.Музикантите от „Оратница” също влизат в часовете по музика, водени от Добрин Пелтеков. „Това са много добри музиканти, въпреки че никой няма музикално образование. Страхотни личности са”, обобщи учителят.

Той организира и една по-странична среща с DJ Емо – председател на фенклуба на „Манчестър Юнайтед”, която се приема много добре от децата. Въпреки че Пелтеков е привърженик на друг тим, той иска да покаже на своите възпитаници, че уважението между футболните фенове е много важно. „За съжаление една голяма медия подходи по жълт начин и тотално изкриви начина, по който срещата беше проведена. Те нямаха техен представител и истината е, че станах жертва на клюкарски твърдения”, с обида в гласа сподели Добрин Пелтеков.Важното е, че това не го отказва от развитието на проекта.

Заедно със своя голям приятел Майк Сакс организират образователен концерт на 3 януари 2018 г. Заради ремонта в ОУ „Св. Патриарх Евтимий”, срещата ще се проведе в читалище „Искра” след 18 часа, тъй като трябва да се изчака края на последния учебен час. По време на концерта учениците ще имат възможността да се запознаят отблизо с инструментите саксофон и флейта, а Майк Сакс ще носи със себе си своите три саксофона – сопран, алт и тенор. „Това е едно отлично допълнение към материала, който се намира в учебниците в шести и седми клас. Така учениците ще успеят да чуят на живо един изключителен инструменталист.

Подготвили сме и изненада по време на концерта, но няма да издавам”, каза още Добрин Пелтеков.Освен че той и Майк Сакс, чието истинско име е Милен Стойков, са завършили заедно музикално училище в Стара Загора, в момента се срещат в общ проект. Добрин в ролята на диджей, а Майк Сакс – на саксофони, радват ценителите на качествената музика по клубовете.Добрин Пелтеков освен диджей, е и кларинетист. Свири от пет години в Общинския духов оркестър, който напоследък всички наричаме Биг бенд-Велико Търново. Преди по-малко от две седмици бе големият концерт на музикантите, посветен на 50-годишния юбилей на бенда. „Беше невероятно събитие. Енергията, която публиката изпраща на музикантите, ни кара да ни побият тръпки. Пожелавам на всички колеги да изпитат такива емоции”, спомня си Добрин Пелтеков. Неговите ученици са били част от многобройната публика, аплодирала великотърновските музиканти.

Линк към статията – http://radiovelikotarnovo.com/добрин-пелтеков-оу-св-патриарх-евтими/

За нестандартните часове по музика и тръпката да си на сцена