Споделете в
Оценете

Един прекрасен премиерен спектакъл предизвика истински възторг в залата на СУ „Емилиян Станев”. Пред многобройната развълнувана публика учениците от музикалната паралелка ІІІ „А” клас представиха мюзикъла “През води и гори” по повестта на Емилиян Станев (либрето – Веси Чернева, хореограф – Елица Филева). Идеята принадлежи на г-жа Людмила Райкова – класен ръководител и помощник-режисьор на постановката.

Престижен факт за Педагогическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” е, че музиката е дело на абсолвента от специалност „Педагогика на обучението по музика” ДОБРИН ПЕЛТЕКОВ, а диригент на младежкия духов оркестър на училището е докторантът на катедра „Музика” ЙОРДАН ЦВЕТАНОВ. Композиторът Добрин Пелтеков е създал великолепни песни, танци и инструментални епизоди – жизнерадостни, близки до светоусещането на малките изпълнители, едновременно модерни и достъпни, ефектни и характеристични, извайващи със звук богата палитра от образи и емоционални състояния. Младите оркестрантите се справиха блестящо, водени от своя ентусиазиран диригент Йордан Цветанов, който с всеотдайност е посветил своите професионални умения на поприще, достойно за възхищение!

Освен с впечатляващите музикални постижения на оркестъра, солистите и хористите, спектакълът покорява с неподправения талантлив артистизъм на актьорите-третокласници (режисьор Мирослав Андреев) и с прекрасните сценични костюми – дело на родителите. Това културно събитие носи духа и аромата на най-добрите традиции на българското училище – от възрожденските ученически празници през детските оперетки от първата половина на ХХ век или през възторжените изяви на художествената самодейност след 50-те години. Днес този дух оживява в една съвременна форма – смела и оригинална, професионално защитена, отправяща послания за приятелство и доброта.

Гордеем се с нашите възпитаници, които със своя професионализъм и отдаденост вписват ярко присъствие и чрез музиката, която излиза под перото и диригентската палка, дават новото звучене на високите ценности, които българското училище отстоява.

http://www.uni-vt.bg/bul/pages/?page=1069&zid=5

Великотърновски университет – През гори и води