Споделете в
5/5 - (4 votes)

В началото на юли бях поканен за интервю в Общинско радио Велико Търново.
Ето и материалът, който излезе.

Музикант, диджей, даскал по музика. Това са само част от заниманията на Добрин Пелтеков – преподавател по музика в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ във Велико Търново. През изминалата учебна година той срещна децата от школото с редица известни изпълнители от родната сцена. Стефан Диомов, Звезди Керемидчев, Маги Джанаварова са само част от личностите с които работиха учениците. Преди няколко месеца Добрин срещна децата и с пътешественика Пламен Узунов, обиколил над 70 държави по целия свят. Няколко образователни концерта, организирани от него се състояха в салона на ОУ „Патриарх Евтимий“ и залата на читалище „Искра“. Прави видео уроци и има собствен сайт. Мисията на „Даскала по музика“, както е известен в интернет пространството, е да събуди интереса на децата към изкуството.

Родом е от Стара Загора и е завършил средното си образование в музикалното училище в града. На седем годишна възраст започва да свири на акордеон, но в училище е приет с валдхорна, продължава с кларинет. Завършвайки XII клас, Добрин Пелтеков вече има своя група с която свирят активно. Решават да продължат да учат музика в Пловдив но се отказват още в началото, защото започват да свирят и в чужбина. Tака започва и 10 годишният му престой зад граница. Най-дълъго време живее в Дания където свири в цялата страна. Там успява и да създаде свое звукозаписно студио. След време решава че страната му е омръзнала и заминава за Англия. Там прекарва две години но решава да се върне обратно в България. Така се озовава във Велико Търново. Тук се отклонява от музиката и две години се занимава с различен бизнес. След това отново се връща към изкуството. Става оркестрант в Биг Бенда в старата столица. Там свири вече доста години.Преди три години, вдъхновен от свой приятел, решава да се захване и с миксирането на музика. Избира да работи с програма, защото вече има богат опит с компютрите в музикалния бранш. Закупува си необходимата техника и започва да прави свои миксове, качвайки ги в интернет пространството. Скоро започват да му предлагат и ангажименти. За търновци е известен с псевдонима си Джубар.Така получава и предложението да работи в известен клуб във Велико Търново, където работи и в момента. „Да видиш хората как се нагряват, как започват да танцуват е уникално!“ споделя Добрин за работата си като диджей.

Преди години е бил учител и е преподавал на деца от I до XI клас. Миналата година завършва специалността „Педагогика на обучението по музика“ във Великотърновския университет „Св.св Кирил и Методий“. Това го кара да се завърне отново в училище, като преподавател по музика. Споделя, че отначало не е бил убеден в това начинание но след една учебна година вече е уверен в себе си и в децата. Идеята за срещите с известни личности му хрумва в опит да покаже на учениците, че за да успееш в едно начинание, трябва да полагаш труд и усилие. Общуването с такива хора разширява мирогледа на децата.„Сега те си мислят, че е достатъчно да се появиш в Х фактор или в някое друго музикално реалити, за да станеш звезда, а не е така. Успехите се постигат с много труд и упоритост, а от разговорите с тези интересни личности ще разберат с какви трудности се сблъскват възрастните по пътя към успеха” – сподели още Добрин Пелтеков.

Доста от децата, на които преподава са направили вече своите първи стъпки в света на изкуството. Някои танцуват, други пеят, трети свирят на музикални инструменти. В часовете е свирил на кларинет на учениците си и споделя, че когато чуят акустични инструменти на живо, те добиват нова представа за музиката. Заедно си обсъждат музика и споделят мнения. Казва, че започва всеки час, пускайки музика на децата. Стреми се да бъде различен, да бъде близко до своите възпитаници.

Добрин е на мнение че в XXI век, технологиите не бива да бъдат подценявани. Още в началото на годината е започнал да прави онлайн тестове. Има и собствен сайт където качва уроци. Всички срещи, които е провел през изминалата година, са заснети на видео и качени в интернет. Чрез страницата си във Facebook, която е кръстил „Даскалът по музика“, Добрин споделя че се свързва с децата на едно модерно и достъпно за тях ниво.Композирането също се отдава на музиканта. Той вече е автор на детски мюзикъл, който беше представен от учениците на СУ “Емилиян Станев”. По оценката на специалистите той е “създал великолепни песни, танци и инструментални епизоди – жизнерадостни, близки до светоусещането на малките изпълнители, едновременно модерни и достъпни, ефектни и характеристични, извайващи със звук богата палитра от образи и емоционални състояния”.

Първата му детска песен “Първи клас” е посветена на дъщеря му Дара, която дори я изпълнява в клип. В края на учебната година, Добрин Пелтеков изпрати своите ученици с музикална изненада – заедно със своята дъщеря изпяха парчето „Аз искам“ от популярния сериал „Революция Z”. За лятото сподели пред Общинско Радио, че заедно с децата ще направи поредица от видео уроци за фолклорните области в България. Смята през следващата учебна година да продължи практиката със срещите с известни личности. „Няма да издавам имена, но са ми потвърдили някои от големите имена на родната сцена“ – каза още той.Преподавателят има и още една страст – неговият мотор който е кръстил „Чопи“. „Винаги когато имам възможност се качвам на мотора, защото обичам да усещам вятъра и свободата, която ти предоставят двете колела“.
„Даскалът по музика“ – за преподаването, миксирането на музика и хобитата

Даскалът по музика по общинско радио Велико Търново
Отбелязана с: