Споделете в
5/5 - (5 votes)

15 октомври 2018 година
Общинско радио Велико Търново
автор Олга Карова-Стойкова

Първи образователен концерт за новата учебна година организира известният с прозвището „Даскалът по музика” – Добрин Пелтеков.

Преподавателят в ОУ „Св. Патриарх Евтимий” е поканил Петър Йорданов – Бъни, от известната българска група „Оратница”, в читалище „Искра”. Датата на срещата с всички възпитаници от различни училища в региона е 23 октомври, вторник, а началният час – 18:15. Бъни ще донесе целия си инструментариум от ударни инструменти и ще разкаже за тях. Във Велико Търново ще демонстрира пред учениците и т.нар. „лайв лупинг” – записване и възпроизвеждане на музика в реално време. Той ще музицира пред учениците, наслагвайки една върху друга фрази от различни музикални инструменти.

На концерта са поканени не само възпитаници на ОУ „Св. Патриарх Евтимий”, а и ученици от целия регион, подчерта в интервю за Общинското радио Добрин Пелтеков. „Поканени са всички ученици от основни, средни училища, да се докоснат до един изключителен музикант, който е обиколил целия свят с „Оратница”. Те разпространяват българския фолклор по един нов, модерен начин”, допълни Пелтеков.

Този образователен концерт се явява трета среща на Петър Йорданов – Бъни с великотърновските ученици. Той бе част от проекта на Даскала по музика заедно с „Оратница”, след което заедно с „Тъпани и гайди” предизвика истински фурор в Голямата зала на Община Велико Търново. Концертът на 23 октомври обещава да е също доста любопитен. Изключително интересни са инструментите, който ще донесе музикантът в старата столица. Някои от тях са създадени съвсем скоро, те не се изработват от големи фабрики и не се продават по магазините, а се поръчват на занаятчии, обясни музикантът. Сред тях е т.нар. хенгдръм – инструментът, който предизвиква най-голям интерес по време на изпълненията. „Той прилича на летяща чиния, с размери около метър на метър. Самият звук е доста специфичен и нехарактерен, наподобява тембъра на арфа”, допълни Петър Йорданов. Перкусионни и електронни инструменти ще донесе той в читалище „Искра”. Сред тях са джембе, кахон, овал и бас китара.От няколко години се познават Бъни и Добрин Пелтеков. Музиката е общият приятел, който ги събира, шегува се Петър Йорданов, който очаква с нетърпение срещата с великотърновските ученици.

Бъни от „Оратница” с безплатен образователен концерт за учениците от Велико Търново
Отбелязана с: