Споделете в
5/5 - (13 votes)

сценограф Лидия Къркелановарадио Велико Търново с подробен репортаж за часовете по “Изкуства”.

С професията на  сценографа се запознаха учениците от паралелка „Изкуство“ в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ във Велико Търново. Тя е въведена в школото от тази учебна година по инициатива на преподавателя Добрин Пелтеков. По негова покана във факултативния час тази седмица специален гост на децата бе дългогодишният сценограф на МДТ „Константин Кисимов“ Лидия Къркеланова.

Тя запозна учениците със своя професионален път и им разказа какво представлява работата на сценографа. Децата научиха как се създава декор на сцената и през колко етапа преминава реализацията на една театрална постановка. На учебната дъска Лидия Къркеланова нарисува как изглежда театралният салон и театралната сцена и сподели повече за техниката, разположена там. Тя разказа на учениците  кои са основните принципи при конструирането на декора, както и какви материали се използват за неговото създаване.

Пред учениците  Къркеланова представи своя прочит на примерна сценография на популярната детска приказка „Червената шапчица“ на френския писател и фолклорист Шарл Перо.  Тя изрисува къщичката на червената шапчица и представи как трябва да изглежда декора на сцената  за пресъздаване на гората и къщичката на бабата. Цялата импровизирана сценография впечатли много  учениците и провокира много въпроси към техния гост.  „Нашата сцена в търновския театър разполага с много сложна театрална техника, която е една от малкото в България. “ – сподели известният сценограф.

Лидия Къркеланова е родена на 21 май 1960г. в гр. Стамболийски. Средното си образование завършва в Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“- гр. София през 1979г. До 1985г. изучава „Сценография“ в „Национална художествена академия“ – гр. София при проф. Асен Стойчев. През годините тя взима участие в множество национални и международни симпозиуми за скулптура, като успява да реализира и три самостоятелни изложби в Пловдив, София и Велико Търново. Лидия Къркеланова е едно от популярните лица на великотърновския   МДТ „Константин Кисимов“, като в  продължение на 40 години е част от творческия му екип.

Пламена Димова

С професията сценограф се запознаха петокласници от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“