Споделете в
5/5 - (4 votes)

Първият образователен концерт за 2020 година, който организирах беше “Забавна история на музиката”.

Той беше включен в културния календар, благодарение на подкрепата на община Велико Търново.

Ето и отзив за концерта във вестник “Янтра днес”:

Във вълнуващо приключение се превърна образователния концерт „Забавна история на музиката“,

който събра десетки ученици в салона на великотърновското читалище „Искра“. Водени от атрактивните музиканти Петър Георгиев, известен като Пешо Китарата и Петър Йорданов-Бъни от група „Оратница“, любознателните момичета и момчета направиха музикална обиколка на няколко континента. Те се върнаха в древни времена с ритмите и перкусиите на централна Африка, отскочиха до далечна Азия, където са се появили струнните инструменти, минаха през латино ритмите на южна Америка и стигнаха до съвременните музикални стилове на западната култура – блус, суинг, рок, фънк, етно. Концертът бе под формата на интерактивна музикална приказка, в която дейно участие взеха и учениците.

„Нашата цел е да разкажем на децата и техните родители

как и къде са се появили различните музикални инструменти и стилове, как са се развили през вековете и как са се комбинирали помежду си. В този проект се стараем да използваме богата палитра от звуци и демонстрираме как се свири на кахон, диджериду, калимба, джембе, бонгоси, хенд дръм, китара и др. За нас е важно, че в рамките на близо час забавляваме нашите зрители и ги вдъхновяваме да научат малко повече за музиката, за света на изкуството и да бъдат любознателни. За наша радост някои родители ни споделят, че по този начин сме накарали децата им да поискат да свирят на различни инструменти. Може би има и нещо символично в това, че сме в Читалище „Искра“, защото искаме да запалим музикалната искра във всеки млад човек“, казаха двамата водещи на образователния концерт.

В атрактивен завършек на събитието се превърна участието

на ученическата рок банда „Хаштаг“, ръководена от Даскала по музика Добрин Пелтеков. Доброто представяне на групата предизвика аплодисментите на публиката, която извика младите музиканти и на бис.

Образователният концерт бе поредното мероприятие, организирано от Пелтеков, с участието на гостуващи музиканти и със съдействието на НЧ “Искра” и Община В. Търново. Учителят заяви, че музиката е по-силна от всякакви болести и изрази своите благодарности към всички присъстващи.

Николай ВЕНКОВ

сн. авторът  Линк към оригиналната статия.

Отзив за образователния концерт “Забавна история на музиката”