Споделете в
4.7/5 - (10 votes)

Китара – видове, устройство, звукоизвличане, стилове

една презентация на Ангел Ангелов – Ачо.

Здравейте, банда! Казвам се Ангел Ангелов и свиря на барабани и китара. Днес ще ви запозная с музикалния инструмент китара.
Китарата е струнен инструмент, което означава, че звукът се извлича от трептенето на струни. Съществуват две големи групи китари – акустични китари и електрически китари.

Сега ще ви покажа акустична китара.

Тя звучи по този начин. Това е така нареченият уестърн тип (Western) тип – тя е с метални струни.
За разлика от нея, тази е класическа акустична китара – тя е с пластмасови (найлонови) струни. Тя звучи по този начин. Това бяха акустичните китари.

Сега ще ви покажа няколко електрически китари. Те приличат на акустичните, но при тях звукът е много по-тих, ако не се ползва усилвател. Има различни електрически китари – например тази е тип Гибсън (Les Paul). Тази китара е тип Fender Telecaster. Ето електрическа китара е тип Fender Stratocaster. Основните разлики между тези електрически китари е в звученето. Затова ще видите различни артисти с различен тип китара, в зависимост какъв стил свирят.

Акустичната китара се състои от тяло,

наричано акустична кутия, като звукът от струните резонира в нея и от този отвор, излиза и по този начин става чуваем.Тази дълга част се нарича гриф. По нея има прагчета и по тях се свирят различни ноти. Това се нарича глава, ето ги и ключовете.Голямо и малко магаренце. Акустичните китари могат да бъдат и електроакустични, каквато е тази. В тази част имаме едно устройство, наречено пиезо. Това пиезо преобразува излизащият от резонаторната кутия звук в електрически сигнали чрез кабел, който включваме тук, пренасяме сигналът към усилващо устройство.

При електрическите китари имаме следните части. Както при акустичните китари тук имаме тяло, но за разлика от тях, то вече е плътно. Също имаме гриф, ключове, голямо и малко магаренце. Тези части, които ви показвам, се наричат адаптри. Тези адаптри поемат звука от металните струни посредством инсталираните в тях магнити и преобразуват звукът, получен от трептенията на струните в електрически сигнал. Тук включваме кабелът, който пренася електрическия сигнал към усилващо устройство. Ако се учудвате защо имаме два адаптера, то е заради звученето. Сега ще ви покажа и ще чуете, за да разберете какво имам предвид.

Това копче служи за превключване между адаптерите. Нагоре е за предния адаптер, надолу за задния, а по средата са включени двата адаптера. Така звучи предният адаптер. Чуйте разликата със задния адаптер. Ето по средата – двата адпатера едновременно. За хората, които се занимават с музика, тези разлики са от съществено значение.С китара могат да се изпълняват различни стилове музика. Може да се ползва за акомпанимент при песен или като солистичен инструмент – сола и мелодии. Сигурно знаете, че китарата се вписва във всякакъв стил музика. Поп, рок, хеви метъл, блус, джаз….

Електрическата китара

е с много възможности за звукова модулация. Можете да използвате различни ефекти или процесори, с помощта на които променяте звукът на китарата. Например този звук е “чиста” китара – натурален звук. В рок и особено хеви метъл се използва много ефектът дисторшън (изкривяване).Освен с ритмични фигури, дисторшън се използва и при свирене на соло. Акустичните китари са много подходящи за акомпанимент на песни. И ако обичате да пеете, ставате трубадур.

Аз съм Ангел Ангелов и се надявам това, което ви разказах да ви е било полезно. До скоро!

Китара – епизод от поредицата “Музикални инструменти”, представен от Ангел Ангелов. Един филм на Добрин Пелтеков (Даскалът по музика)- учител по музика в ОУ “Св. Патриарх Евтимий” В. Търново

Части от филма или целият филм могат да бъдат използвани с образователна цел.

Creative Commons 4.0 Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) октомври 2018 Велико Търново

Ангел Ангелов свири в различни формации в България и чужбина. Освен китарист, той е и много добър барабанист.
Ачо, благодаря за отделеното време да направим този филм!
Добрин Пелтеков

Китара – презентация на Ангел Ангелов