Споделете в
5/5 - (38 votes)
Рокендрол Алън Фрийд
Алън Фрийд

РОКЕНДРОЛ

Чрез поредица от интересни личности и събития, рокендролът е създаден в Кливланд в началото на 50-те години. В края на 40-те години LEO MINTZ , собственикът на Record Rendezvous, забелязва спад в продажбите на записи на биг бенд. Минц обаче вижда и как младите му клиенти танцуват около магазина му, когато пуска записи на Rhythm & Blues (R&B). За да премахне расовия тон на тази музика от дълбокия юг, той я нарича рокендрол. Терминът “рокендрол” се използва от началото на 20-те години като текст на блус песен, означаващ сексуален акт. Минц се опитва да пуска в ефир R&B записи, но 6-те радиостанции в Кливланд предпочитат да излъчват само музика от бели музиканти.

Минц най-накрая среща млад,

малко нахален дисководещ от WAKR-AM в Akron. Това е ALAN FREED. Фрийд е впечатлен от реакцията на клиентите на Минц към рокендрола и започва да пуска рокендрол запис в следобедното си шоу като нова песен. Това се случва някъде в началото на 1949 г. Фрид и Минц стават добри приятели. Фрийд навлиза на пазара в Кливланд през април 1950 г., когато става водещ на следобедна филмова програма в WXEL-TV (Канал 9).

Със спонсорството на Record Rendezvous, Фрийд

започва работа в WJW-AM през юли 1951 г. Неговата радио програма се излъчва от 23:15 до 2 сутринта, „The Moondog Rock & Roll House Party“, започва като смесица от популярни хитове и R&B записи. С Лео Минц, който оникновено седи в студиото до него и му подава записи, музикалният микс се превръща в първия рокендрол радио формат. Въпреки че дисководещите в цялата страна пускат R&B записи по радиото, Фрийд е единственият, който го е наричал рокендрол. Радио стилът на Фрийд, виенето и крещенето “рокендрол”, докато блъска по телефонния указател, остроумието и амбицията му са искрите, които изстрелват популярността му сред тийнейджърите в черните квартали. Те са привлечени от музиката, но личността и излъчването на Фрийд създава много лоялна публика, наречени Moondoggers.

Алан Фрийд
Публиката е изненадана да види, че Алън Фрийд е бял.

След няколко месеца в WJW, Фрийд

започва да организира забави, включващи R&B групите, които свири в своето радио шоу. След няколко събития, с промоутъра  Booker Brooks (Букър Брукс), Фрийд създава партньорство с Lew Platt (Лю Плат). След няколко забави в Акрон, Кантон и Вермилион, те организират голямо шоу в Кливланд Арена на 21 март 1952 г. Шоуто е рекламирано като „най-ужасния бал от всички“, а събитието наречено “Moondog Coronation Ball”(Балът за коронацията на лунните кучета), защото Фрийд възнамерявал да се короняса за King of the Moondoggers (Кралят на лунните кучета). В шоуто участват Paul Williams & The Hucklebuckers, Tiny Grimes & The Rockin’ Highlanders, Dominoes, Danny Cobb и Varetta Dilliard.

Нито Фрийд, нито персоналът на Арена

саподготвени за голямата тълпа, която се появява вечерта на концерта. След като запълват капацитета на залата, отвън остават хиляди, чакащи да влязат. Когато музиката започва, огромната тълпа разбива вратите на залата. Вътре избухва бой сред публиката и концертът приключва още след първата песен. На полицията и пожарната отнема няколко часа, за да изчисти Арената и да спре сблъсъците. Общинският съвет незабавно приема наредба, която забранява продажба на на билети над капацитета на обществените сгради. Въпреки твърденията на Фрийд, че шоуто не е било свръхпродадено, той е обвинен, че излага младата публика на опасност. Местните вестници отразяват инцидента на първа страница, а телеграфната служба разпространява историята по целия свят. Изведнъж пресата заговаря за рокендрола и неговите злини.

Популярността на Фрийд скача след бала на Moondog.
Плакат на програмата на Алън Фрийд
Плакат от началото на 50те години на XX век с реклама за радиошоуто на Alan Freed по WJW, спонсорирано от Record Rendezvous.

Както радиопрограмата, така и концертният му бизнес процъфтяват. Фрийд се премества в WINS-AM в Ню Йорк на 15 август 1954 г. Успехът му по радиото и в концертния бизнес ще превърне рокендрола в известна дума. През 1959 г. Фрийд е обвинен в нерагламентирани плащания от комисия на Конгреса на FTC. Фрийд умира разорен през 1964 г.

Алън Фрийд оставя след себе си град, пълен с фенове на рокендрола.

Те приемат с ентусиазъм нови групи, музикални тенденции и записи, превръщайки Кливланд в горещ музикален пазар. Радиостанции като WERE-AM, KYC (AM) (вижте WKYC ), WHK-AM и WIXY-AM през 50-те и 60-те години на XX век създават национален пазар за „пробив“, като първи излъчват нови записи и изпълнители. Диджеите Tommy Edwards, Bill Randle, PHIL MCLEAN и Carl Reese, избират да пускат песни на неизвестни рокери като Elvis Presley, the Everly Brothers, Buddy Holly и местната група, Ponytails. KYC (AM) – първата специализирана в рок радиостанция в града е последвана от хитовите станции WHK (Color Radio) и WIXY. А станциите за прогресив рок WNCR и WMMS създават силен FM пазар.

Jane Scott (Джейн Скот) от PLAIN DEALER е първият утвърден рок публицист,

когато започва рубрика за тийнейджърска музика през 1962 г. CLEVELAND PRESS я последва с репортерите Judy Prusnek, Bruno Bornino, и Harriet Peters (Джуди Пруснек, Бруно Борнино и Хариет Питърс). Последват независими вестници като Great Swamp Erie da da Boom, After Dark и The Scene.

Фрийд е забравен до 1971 г.,

Надгробен камък на Алън Фрийд
Надгробният камък на Алън Фрийд Lynn Ischay, The Plain Dealer

когато английският писател Charlie Gillett (Чарли Гилет) публикува книгата си The Sound of the City—The Rise of Rock & Roll (Звукът на града – Възходът на рокендрола). С перспектива от 15 години, Гилет приписва ролята на Фрийд в началото на рокендрола и вижда Коронационния бал на Moondog като началото на рокендрола. През 1972 г. програмният директор на WMMS, Billy Bass (Били Бас), измисли фразата “Cleveland – The Rock ‘n’ Roll Capital of the World.”(Кливланд – световната столица на рокендрола).

В средата на 1980-те диск жокеят Норм Н. Найт използва дейностите на Фрийд в Кливланд и Коронационния бал на Moondog, за да събере обществена и гражданска подкрепа, за да доведе ЗАЛАТА НА СЛАВАТА И МУЗЕЯ НА РОКЕНДРОЛА в Кливланд. Музеят, разположен на брега на езерото, е отворен за обществеността през септември 1995 г.

източник: https://case.edu/ автор: Joyce Halasa превод и редакция: Добрин Пелтеков

Рокендрол – предпоставки и поява
Отбелязана с: