Споделете в
5/5 - (116 votes)

Donna Summer - Дона СъмърLaDonna Adrian Gaines (Ладона Ейдриън Гейнс), известна със сценичното си име Donna Summer (Дона Съмър),

е американска певица и автор на текстове на песни, която набира популярност през диско ерата от 70-те години на 20. век. Гласът й е мецосопран. Дона Съмър е носителка на 5 награди Грами и е първият музикант, който прави три последователни двойни албума, които достигат до челното място в класацията на Билборд. Четири нейни сингли достигат на първо място в чартовете в Съединените щати. Сред нейните най-големи хитове са Love to Love You Baby, I Feel Love, Last Dance и Could It Be Magic.

Биография

Ранен живот и кариера: 1948 – 1975

Рожденото име на Съмър е ЛаДона Ейдриън Гейнс. Родена е в навечерието на Нова Година, на 31 декември 1948 г., в Бостън от майка Мери Елън Гейнс и баща Андрю Гейнс и умира на 17 май 2012 г. в дома си в щата Флорида след битка с рак. Отраства в Дорчестър, Бостън, и започва да пее в църковния хор от ранна детска възраст. На осем години, в църквата, както самата тя казва, получава прозрение че трябва да гласът й да достига до хората и в никакъв случай не трябва да пренебрегва таланта си. Съмър започва да участва в училищни пиеси, където се присъединява към няколко момичешки групи, преди да се присъедини към групата по психеделичен рок The Crow.

С пристигането си в Ню Йорк Дона Съмър

започва самостоятелна кариера и участва на прослушвания за контракултурния рок мюзикъл Коса. Макар и да се представя успешно на прослушването, ролята е дадена на друга изпълнителка: Мелба Мур, която после играе и в бродуейската версия на мюзикъла. Съмър е поканена на играе в немска версия на мюзикъла, покана, която тя приема и в резултат на което се премества и установява в Мюнхен за няколко години и по-късно във Виена, Австрия.

По време на престоя си в Европа, Съмър

участва в мюзикълите Godspell и Show Boat и през 1971, под рожденото ѝ име Дона Гейнс, излиза първият й сингъл, кавър-версия на „Sally Go ‘Round the Roses“ на Jaynetts. През 1972 се жени за австрийския актьор Helmuth Sommer (Хелмут Сомер) и година по-късно се ражда първата ѝ дъщеря Мими. След развода с първия й съпруг тя запазва фамилното му име като го преобразува от Sommer на Summer. През 1974 се среща с младите продуценти Джорджо Мородер и Пийт Билот и тримата започват работа върху първите й самостоятелни записи. Подписва с Groovy Records и под този лейбъл се появява дебютният й албум Lady of the Night, два сингъла от който стават популярни в Европа.

През 1975 представя на Мородер нейна идея за текст на песен,

която е трябвало да бъде изпяна от певец, за когото Мородер е работил. Така парчето, което първоначално е записано като проба по-късно бива презаписано под заглавието „Love to Love You Baby“. Записът бил изпратен на Нийл Богарт, директор на американския лейбъл Casablanca Records, който купува правата за разпространение в САЩ. В крайна сметка, Съмър подписва с Casablanca Records и песента й започва да се разпространява в САЩ, където става хит. Година по-късно го включва в албум, който се превръща в първия й златен успех.

По пътя към славата: 1976 – 1978

След завръщането й в САЩ Casablanca Records поемат контрол над развитието на кариерата ѝ, наричайки певицата богиня на любовта и първа дама на любовта, епитети, заради които се чувства некомфортно по време на целия си престой в Casablanca Records.

През 1976 изкарва и следващите си два златни албума: Love Trilogy и Four Seasons of Love.

През 1977, Съмър прави втория си голям хит I Feel Love, който става първият й хит, достигнал №1 в чартовете в Обединеното кралство и вторият й хит, попаднал в класацията Billboard Hot 100 на списанието Билборд от албума I Remember Yesterday. Съмър достига златните места в класацията и със следващия си албум, Once Upon a Time, в чиято концепция е модернизирана версия на историята на Пепеляшка.

Donna SummerОт 1976 до 1978 Съмър прави не само няколко златни албума,

но и няколко сингли, попаднали в топ 40 в международни и американски чартове. През 1978 Съмър придобива статуса на суперзвезда с излизането на Last Dance, денс парче с елементи на R&B, включено в саундтрака на филма Thank God It’s Friday, в който Съмър играе. Песента е написана за нея от Пол Джабара и достига до трето място в Hot 100 на Билборд и донася на Съмър първата ѝ награда Грами. Първото изпълнение на Съмър което достига до първо място е кавърът ѝ на песента „MacArthur Park“. Песента е включена в първия ѝ записван на живо, двойният албум Live and More, който става и първият от нейните албуми, достигнали първото място в Billboard 200, който придобива платинен статус.

Преоткриване на вярата, Bad Girls и напускане на Casablanca: 1979 – 1982

В началото на 1979, Съмър претърпява нервен срив в дома си в Лос Анджелис, след неколкократни нервни кризи. Търсейки посока, Съмър е отведена от сестра си в църква в Лос Анджелис и след една църковна служба певицата преоткрива вярата си в Господ. След като приключва с възстановяването си се връща в студиото, където завършва работата по втория й двоен албум Bad Girls.

От 1994 до 1997 играе леля Уна Ъркел в хитовия семеен ситком „Семейни връзки“.
Известна като “Queen of Disco” (Кралицата на диското)
Източник: Уикипедия

Donna Summer (Дона Съмър)