Споделете в
5/5 - (34 votes)

Винченцо БелиниВинченцо БЕЛИНИ (1801–1835)

Винченцо Белини е един от най-значителните италиански оперни композитори от първата половина на XIX в. Заедно с Росини и Доницети той издига на нов, по-висок етап италианското оперно творчество.

През всичко десетте си творчески години Белини написва 11 опери — първата „Аделсон и Салвини“ (1825) и последната „Пуритани“ (1835), — които донасят първите елементи на романтизма в италианската музика. Композиторът обръща особено внимание на изяществото и емоционалната наситеност на мелодичната линия на ариите и ансамблите в оперите си. В творчеството на Белини италианският певчески стил „белканто“ достига до връхната точка на своето развитие. Проникновената и непосредствено изливаща се мелодика на неговите опери се доближава до мелодиката на Шубертовите песни, но е значително по-сантиментална.

В музиката си Белини

използва широко интонациите на музикалния песенен фолклор на Италия, особено на южните й области. Също така той усъвършенствува до голяма степен традиционните речитативи, свързващи отделните арии и ансамбли, като ги обогатява не само мелодически, но и със съответни нюанси на настроението и съдържанието на творбата. Но, от друга страна, Белини подценява до голяма степен ролята на оркестъра в операта, като му поставя предимно съпроводни задачи. Рихард Вагнер, който високо цени Белини и искрено се възхищава от неговото творчество, смята, че „изключително богатата и сърдечна мелодичност на неговите опери е благодатна реакция на сухотата на немската опера от това време“. Вагнер обаче нарича оркестъра му „огромна китара“.

Винченцо Белини

е роден на 3 ноември 1801 г. в старинния сицилиански град Катания. Произхожда от семейство на музикант и проявява голямото си дарование от ранно детство. Музикалното си образование получава в Неаполитанската консерватория като ученик на известния тогава композитор Цингарели. Творческия си път започва под влиянието на своя учител, но скоро Белини достига до собствен музикален език. Първата му опера „Аделсон и Салвини“ (единствената му комична опера), изнесена в театър „Сан Карло“ в Неапол, му донася голям успех. Още същата 1825 г. той завършва и операта „Бианка и Фернандо“. А с третата си творба „Пират“ (1827) Белини става един от най-популярните италиански композитори. Мелодиите на оперите му „Чужденката“ и „Заира“ (и двете писани през 1829 г.) се пеят от целия народ. Постановките на оперите на Белини често са съпровождани от политически патриотични демонстрации. Публиката открива в тях несъмнен политически смисъл, което съдействува за изключителния им успех.

През 1830 г. Белини

написва „Капулети и Монтеки“ (една доста свободна трактовка на „Ромео и Жулиета“ от Шекспир), която посвещава на родния си град. През следващата година са създадени две от най-ценните творби на композитора — „Сомнамбула“ и „Норма“, и двете изнесени в Милано. „Норма“ става отново причина за бурни патриотични демонстрации. През 1833 и 1834 г. Белини пътува. Той живее известно време в Париж, където също се е преселил и Росини. Там Белини се ползва със славата на най-значителен композитор наред с Обер, Боалдьо, Берлиоз и Майербер. За Италианския оперен театър в Париж Белини написва своето последно произведение — операта „Пуритани“, по сюжет на един роман на Уолтър Скот.

Тази опера се отличава от другите негови произведения по своята форма и е написана по подобие на френската голяма опера. Музикално-сценичните произведения на Белини винаги са били привлекателни и за певци, и за слушатели. В премиерите на оперите му са взимали участие най-големи знаменитости, като Рубини, Тамбурини, Паста, Малибран и др. Ранната смърт заварва Белини в разгара на бляскавата му кариера. На неговите години Верди и Вагнер са били още в началото на творческия си път.
Белини умира на 24 септември 1835 г. в Париж.
Източник: Любомир Константинов Сагаев. Книга за операта, Четвърто допълнено и преработено издание, Държавно издателство „Музика“, София, 1983

Оперите на Белини

Title Genre Acts Libretto Première (date) Première (location)
Adelson e Salvini opera semiseria 3 acts Andrea Leone Tottola 12 (?) February 1825 Naples, Teatro del Conservatorio di San Sebastiano
Bianca e Gernando melodramma 2 acts Domenico Gilardoni 30 May 1826 Naples, Teatro San Carlo
Il pirata melodramma 2 acts Felice Romani 27 October 1827 Milan, Teatro alla Scala
Bianca e Fernando
(revision of Bianca e Gernando)
melodramma 2 acts Felice Romani 7 April 1828 Genoa, Teatro Carlo Felice
La straniera melodramma 2 acts Felice Romani 14 February 1829 Milan, Teatro alla Scala
Zaira tragedia lirica 2 acts Felice Romani 16 May 1829 Parma, Teatro Ducale
I Capuleti e i Montecchi tragedia lirica 2 acts Felice Romani 11 March 1830 Venice, Teatro La Fenice
La sonnambula opera semiseria 2 acts Felice Romani 6 March 1831 Milan, Teatro Carcano
Norma tragedia lirica 2 acts Felice Romani 26 December 1831 Milan, Teatro alla Scala
Beatrice di Tenda tragedia lirica 2 acts Felice Romani 16 March 1833 Venice, Teatro La Fenice
I puritani melodramma serio 3 acts Carlo Pepoli 24 January 1835 Paris, Théâtre-Italien
Винченцо Белини – Vincenzo Belini