Споделете в
5/5 - (85 votes)

Пабло СарасатеПабло Сарасате 1844-1908

Пабло де Наваскуес Мартини Сарасате, знаменит испански цигулков виртуоз и композитор, е роден на 10.03. 1844 г. в Памплона, Испания. Дарованието му се проявява рано, започват усилени занимания по цигулка и на седемгодишна въз­раст Сарасате участва в публичен концерт. Той напредва много бързо, на десет го­дини свири като виртуоз и дори изнася с триумфален успех концерт в двореца на кралица Изабела в Мадрид. Дарбата му е оценена високо както от кралицата, та­ка и от отбраната, компетентна публика. Кралицата му подарява цигулка „Страдивариус“, на която Сарасате свири по време на безкрайните си турнета.

През 1856 г. дванайсетгодишният Сарасате постъпва в Парижката консервато­рия

като ученик по цигулка на Д. Алар и Масар /до 1857/ и по композиция – на А. Ребер/до 1859/. Като цигулар получава първа награда за отличен успех.

След консерваторията се завръща в родината си и изнася многобройни успешни концерти. Славата му на цигулков виртуоз минава границите на Испания. Получава много покани за концерти и до края на живота си посещава всички европейски държави, Северна и Латинска Америка, Индия, Япония и дру­ги азиатски страни. Той не само си спечелва почти легендарна популярност като цигулар-виртуоз, но с изпълнението си оказва огромно влияние върху тогавашно­то цигулково изкуство.

Чрез концертите си Сарасате активно популяризира съвременната музика.

Видни композитори създават нови творби, предназначени специално за него: Еду­ард Лало композира своя Първи концерт за цигулка и оркестър и „Испанска сим­фония“, Макс Брух – Втория си концерт за цигулка и оркестър и „Шотландска фантазия“, а Камий Сен-Санс – „Интродукция и рондо капричиозо“, „Хаванеза“, Трети концерт за цигулка и оркестър и други.

Изпълнителският цигулков стил на Сарасате се отличава с вълшебна изрази­телност на тона, грациозност и изящество, необикновена лекота и точност и съ­вършена техника, за която не съществуват никакви трудности.

Пабло СарасатеПабло де Наваскуес Мартини Сарасате композира множество произведения

предимно за цигулка, в които звучат испански, френски, унгарски и други народни напеви. Творбите му добиват све­товна известност и досега влизат в репертоара на всеки изтъкнат цигулар. Пабло Сарасате умира на 20.09.1908 г. в Биариц на 65-годишна възраст.

НАЙ-ПОПУЛЯРНИ ТВОРБИ НА САРАСАТЕ

„Интродукция и тарантела“; „Цигански напеви“; „Испански’танци“ – 12 тет­радки; Фантазия по мотиви из операта „Кармен“ от Жорж Бизе; „Фауст-фантазия“ и мн. др.


Източник: Иван Петков Минчев, 120 бележити композитори, издателство Музика, София 1976

Пабло де Наваскуес Мартини Сарасате