Споделете в
5/5 - (23 votes)

Баядерка - Имре КалманБаядерка – оперета в 3 действия от Имре Кламан

Баядерка – Имре Калман. Либрето – Ю. Брамер и А. Грюнвалд. Първото представление се е състояло на 23 декември 1921 година във Виена. Съдържанието се дава по руския текст на Р. Тихомпров и С. Фогелсон.

Действащи лица

Раджами, дипломат, съветник в посолството на една от страните на Изтока в Париж (тенор или баритон); Одет Дарилонд, артистка от ревю (колоратурен сопран); Наполеон Сен Клош, млад парижанин (тенор); Филип Ла Турет, собственик на фабрика за шоколад; Мариет, негова жена (сопран); Умфир, секретар на Раджами; Сняг, сътрудник на посолството; Пимпринети, импресарио; Жак, млад барман в ресторант на гарата; гости, .слуги, артисти от ревю, пътници на гарата. Действието се развива в Париж в началото на XX век.

Имре Калман написва оперетата “Баядерка”

през 1921 година, след „Силва“, „Феята на кариавала“ и „Холандката“. „Баядерка“ развива вече набелязани закономерности на нововиенската оперета. По сюжет тя. след „Царицата на чардаша“, е още едни вариант на „Травиата“ с оперетна развръзка. В музиката па „Баядерка“, наред с типичните за Калман унгарски национални ритмоинтонации, проникват и елементи на джаза, ритмиката на валса бостон, на шими и други танци от американски произход.

Първо действие.

Театрално фоайе. Пимпринетн се вслушва в аплодисментите, които долитат откъм зрителната зала и свидетлстват за успеха иа първото действие па ревюто. С песен и хор в ориенталски дух „Всичко засега ни говори, че първото действие е чудесно“ във фоайето се появява публиката. Сред тълпата е Ла Турст с жена си, Умфир и Сен-Клош. Последният ухажва Мариет, но тя обича мъжа си и не дава ни най-малка надежда на поклонника. Техният дует „Мили приятелю“ е кокетлив, преминаващ в плавен валс. Влиза Раджами. който тайно е влюбен в Одет и не пропуска нито едни от нейните спектакли. Неговите думи „Тя пее, сърцето е пълно с надежда“ се преплитат с думите на изпълнявания от Одет виртуозен „източен“ романс „О. ела и ме повикай, стани моя съдба“ и репликите па .хора ..Чуваш ли песента на любовта“.

Наполеон уговаря Мариет,

кокато мъжът й е в бюфета, те да отидат а кафенето. Звучи техният втори дует „Вие в Париж сте от детски години“. Раджами моли Пимпринети да намери възможност тактично да го запознае с Одет. Това е много сложно, тъй като артистката е скромна, затворена, съвсем не приличаща на другите звезди. Пимпринети постига това, чс в антракта Одет излиза при публиката („Вие всички, признавам, сте така добри към мен!“). Сред обкръжаващите я поклонници се оказва и Раджами. Звучи дуетът иа Раджами и Одег „Лотос – утринно мое цвете“, в който мелодията иа романса на Одет преминава в напевен валс.
Финал на действието. Раджами, за да продължи щастието си да бъде заедно с любимата, поканва всички присъстващи – и трупата на актьорите и публиката – на прием в посолството. Действието завършва с голям ансамбъл и хор.

Второ действие.

Салон в сградата па посолството. Звучи весел хор, нежно танцуват баядерки. Филип Ла Турст се договаря с Умфир за пътуване в неговата страна за пласмент иа шоколада. На разтревожената Мариет Пимпринети обяснява, че това е необходимо, за да „провери“ чувствата си. При нея ще остане Наполеон, който ще изпълнява псяко нейно желание. Дуетът на Мариет и Наполеон „Може да не заминаваш от Париж” е кокетен и изящен.
Раджами прави предложение на Одет. Техният дует „Приятелю мой, мир за вас“ е пълен с щастие, както и следващият „Тревожно сърцето замира“ (двата дуета са валсове). Но когато Раджами излиза, за да направи необходимите разпореждания, свързани с техния годеж, Умфир казва на Одет, че този брак ще погуби господина.

По законите на тяхната родина

Раджами може да се ожени само за своя сънародничка, иначе той ще се лиши от всичко, името му ще бъде покрито с позор, а родината ще бъде загубена за него. И Одет се решава на голяма жертва: след тържественото обявяване на годежа и шумните поздравления (ансамбловият финал на действието) артистката съобщава, че всичко това е било само представление, роля, която тя изиграва, за да развесели гостите. С горчив сарказъм и неестествено веселие звучат заключителните думи на Раджами „О, Париж, Париж, весело градче’“.

Трето действие.

Бар при една от парижките гари. Пимпринети се готви да заминава, тъй като след паметния годеж Одет е напуснала сцената, театърът се с разпаднал, а импресариото се е разорил. Филип се е върнал от пътуването из колонните и нетърпеливо чака среща е жена сн. Мариет, отдавна мечтаеща за артистична кариера, уговаря Пимпринети да направи ревю с нея. Като вижда мъжа си, тя забравя всичко и радостно се хвърля към него. Дуетът иа Мариет и Филип „Ако искате да бъдете съвременни“ е в ритъма на шими.

Раджами завинаги напуска Франция.

Тук сс е разбило сърцето му и той повече никога не би искал да се върне. А ето че именно днес – като ирония на съдбата – пристига разрешение за него, че може да сключи брак с чужденка. Като чува за това, Мариет бързо побягна и скоро се връща с Одет, която разкрива причината на своето поведение на годежа. Влюбените са щастливи. Раджами и Филип обещават да помогнат на Пимпринети. Оперетата завършва с нежен дует на Раджами и Одет „Розите на изтока“, който подхващат Пимпринети, Сен Клош, Филип и Мариет.


Изт. В света на оперетата – Л. Михеева, А Орелови1. Превод от руски: Радка Николова, Стефан Николов. изд. Музика 1983 год.

Баядерка – Имре Калман
Отбелязана с: