Споделете в
5/5 - (102 votes)

Изкуството на машъпа – интервю с Bill McClintock част 2

Mashup (Машъп). В музиката терминът МАШЪП (произлиза от английски – mashup, също mesh, mash up, mash-up, blend, bootleg или bastard pop/rock) е творческа работа, твърде често във форма на песен, създадена от смесване на две (или повече) предварително създадени песни. Обикновено вокалът на едната песен се наслагва върху инструментала на другата. В това интервю ще се запознаем с Изкуството на машъпа и един от най-добрите създатели на машъп в света – Bill McClintock.

Участваха ученици от Музикална училищна телевизия МУТВ и Група “Хаштаг”
Превод Николай Кънчевски (VII клас)
Онлайн срещата с Bill McClintock се проведе на 25 април 2020 година.
Използвани са части от следните машъпи:

Sprayer “Crazy Black Magic”
Music used in this mashup:
Prince Let’s Go Crazy
Slayer Black Magic
Angel of Death
Seasons in the Abyss
War Ensemble for extras
Van Halen I’m the One
Led Zeppelin Whole Lotta Love
Iron Chic Rime of the Good Times
Music used in this mashup:
Chic Good Times
Iron Maiden Rime of the Ancient Mariner

Michael Jackson & Eric Clapton Billie Cocaine
Music used in this mashup: Michael Jackson Billie Jean, Eric Clapton Cocaine

RATT and Marvin Gaye I Heard it Round and Round the Grapevine
Music used in this mashup RATT Round and round
Marvin Gaye I Heard it Through the Grapevine

Leotallica You Make Me Feel Like Dancing (You Know It’s Sad But True)
Music used in this mashup
Leo Sayer You Make Me Feel Like Dancing
Metallica Sad But True
Iron Sembello She’s a Trooper
Music used in this mashup
Michael Sembello Maniac
Iron Maiden The Trooper

Авторските права на снимки, музика и видео, използвани в този материал принадлежат на съответните автори и се ползват само за образователна цел.
Лиценз на видеото – Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA4.0) Признание – Некомерсиално – Споделяне на споделеното

Превод на интервюто:

Можете ли да кажете малко повече за STEAM?

Bill – Да, това е клас, който всъщност е нов в училището където аз съм сега. Наеха една учителка да работи и мисля, че тя е преподавала steam преди, не съм много сигурен. Честно казано не знам много какво преподава тя в часа, но на децата много им харесва, но тя прави уроци, които включват всички тези неща като химия, технологии, инженерство и някакъв вид изкуство, отново не знам точно какво е и математика, но някои от нещата, които виждам в стаята ѝ, нещата, които децата правят изглеждат доста интересни, нали знаеш, използвайки физика и подобни неща.

Иска ми се да имах повече време да поразгледам повече и да видя какво точно прави, но знаеш. Защото аз наистина се опитвам да направя нещо различно, за да може децата да се вдълбочат в музиката. На мен ми харесва какво правиш и мисля да включа в уроците ми повече поп музика и да давам уроци над нея. Много от децата, демографиката, която имам, повечето от тях харесват рап музиката, за която не знам много, честно казано не слушам рап. Мисля, че има отличаване между моя музикален стил и на децата. Но бих искал да го направя, защото аз правя много практически неща, но да правя неща, с музика която те харесват, артисти, които харесват..мисля, че ще им хареса това.

Преподаваш ли класическа музика, историята на музиката, Моцарт, Бетовен?

Bill – Много малко, не преподавам много по тази тема, в този случай е повече като музикална теория или основи на музиката, както казвах, четене на ритъм, писане на ноти, учене как да свирим лесни мелодии на инструменти. Другия инструмент, който забравих е рекордер, те свирят на рекордер и те се наслаждават на това също. Бих искал да преподавам повече от това и аз, но не знам до колко време ще има интерес да учат историята на музиката, но със сигурност мога да преподавам малко от това.

А какво ще кажете за технологията? Имате ли смесване на музика, записване на музика..?

Bill – Работим да получим дарения за цялото училище, за да купим повече технология за всеки, дори и това да бъде лаптопи или айпади. Нещо, което да бъде практично. Сега, което съм имал възможност да правя от както сме в пандемия, е да правя задачи от гугъл стаята за учениците ми, което е изцяло музикална технология. Има уебсайт, наречен хром мюзик лаб, където имат различни видове експерименти, които децата могат да правят с музика. Има и друго, което е доста спретнато и лесно, те могат да си направят собствена мелодия и да имат собствен бийт и в мрежа.

Имат на разположение два октави и могат да променят звука на пиано или някакъв синтезиращ звук или каквото и да е, но могат да пишат собствената си мелодия и имат основни барабани – каса, барабанче. Да създадат ритъм, който да се връзва с мелодията. И никога не съм го правил това в час, защото просто нямат уреди, с които да работят. Някои от тях могат да го правят от къщи, но някои от тях за съжаления нямат технологии у тях, следователно нямат възможността да го направят, но поне половината правят задачите и се наслаждават на това, така че дано следващата година ако получим даренията, които работим сега по тях и получим различните видове устройва, мога да правя повече от това.

-Аз имам въпрос. Разбира се.
-Няколко. От кой машъп си най-горд? Аз бях много впечатлена от Марая Кери и Мерилин Менсън.

Bill – И на мен много ми харесва този машъп, за съжаление мисля, че се интересувам малко повече от това какво моите зрители мислят, така че ако имам някой, който има повече гледания, в ума ми е ,,О добре, значи този се е получил супер” и изведнъж съм много горд от него, но някой път имам някой, който мисля, че е много добър, много хубаво се получи как пасват заедно, но никой друг не мисли така, не получава същите гледания.

Този от който съм най-горд обаче е… това е много добър въпрос… всъщност наистина много харесвам този на Марая Кери и Мерилин Менсън, много гледам този машъп и едно странно нещо, което правя е отивам на фитнес, за да тренирам и първото нещо, което правя е да отида на пътеката и вървя за няколко минути да загрея. Но си имам телефона, който седи пред мен и просто гледам машъпите, които съм правил и гледам този много, просто пасва много добре заедно и двата стила на Марая Кери и Мерилин Менсън са толкова различни, много са различни и слагайки ги заедно изглежда все едно се подиграва на двете песни едновременно и много ми харесва точно това в него и е нещо, което не мисля, че е новост, но нещо, което хората биха слушали повече от веднъж и да му се наслаждават и честно казано ако трябва да избирам любимия ми машъп може би ще е той.

Другия ми въпрос е, какъв е любимия ви музикален жанр за правене на машъпи, за правене на рок може би?

Да, повечето пъти използвам рок музика, дали това е рокендрол или по-често е хеви метъл или хард рок, просто защото това е по-крайностно и това е за каквото отивам, винаги с някаква крайност, така че ако използвам хеви метал от едната страна, то трябва да използвам от другата страна някаква кичлива поп музика, за да могат да си паснат заедно. Сега любимата ми комбинация е метал инструментална част със soul или R&B вокали, поради някаква причина обичам това и много от зрителите ми ще коментират, че това е любимата комбинация и на тях, просто звучат толкова добре заедно и не е точно направено за забавен машъп.

Няма нищо толкова забавно към това, просто звучи много готино, но и ако се направи по обратния начин, хеви метал вокал с поп музика и може би най-екстремния, който съм правил е Слипкнот и Спайс Гърлс, ако сте слушали този. Беше на Спайс гърлс музика, Wannabe, тази песен беше толкова популярна, когато бях в училище, явно е било към деведесетте и не можеше да се отиде никъде без да чуваш тази песен и тогава разбира се Слипкнот, нали, начина по който техните вокали се връзват с поп музиката беше просто толкова забавно.

Но причината, по която това стана толкова добре е тази ритмична фигура, която се случва накрая на всяка вокална фраза е точно същия ритъм, който се случва в инструментална, пасва си толкова добре заедно до там, че е трудно да си представиш, че не се е случило точно така, а е нещо, което аз съм направил сам. Още едно нещо, което се опитвам да направя е да избирам песни, които звучат заедно толкова добре, че да си мислиш ,,Как така тези песни не са съществували заедно никога?”, ,,Как може това да е първия път когато ги чувам едновременно?”

Така че да, имате ли още въпроси?

Какво мислят Вашите ученици за машъпите Ви? Горди ли са от Вас?

Не толкова горди, колкото аз искам да мисля и мисля, че причината за това е, защото те не знаят много песните. Повечето от материала, който използвам е стара музика, някои от тях са по-стари от колкото аз съм, така че те не ги знаят точно, и всъщност е много готино да си говоря с вас, защото мога да кажа, че вие сте по-запознати с материала, който използвам. Разбирам го с въпросите, които ме питате, което е уникално, иска ми се повече от учениците ми да са така и да ме питат въпроси за това.

Въпросът, който те ме питат е, веднага щом им кажа, че имам Ютуб канал и имам доста абоната е ,,Колко пари изкарвате от ютуб?” и трябва да им казвам всеки път нищо и те ,,Не ви дават нищо?”. Трябва да им обяснявам, че не, защото нямам правата към музиката, така че всичките пари изкарани, отиват при артиста бла бла бла и това е края на разговора. Но съм пускал някои от тях на някои от по-големите ми ученици и на тях долу-горе им харесва, не толкова, колкото аз се надявам, не толкова колкото бих казал, за да го направя това ежедневна част от уроците ми, където мога да им покажа тези, но е нещо, което мисля да правя повече.

Просто да ги карам да го правят и да напишат някакъв отговор към него, да питат въпроси към него, като какво мислите за тази комбинация, насладихте ли се, но засега не са толкова впечатлени, до колкото аз бих искал.

Може би трябва да сложите cents заедно с Iron Maiden и нещо такова.

Би било сладко. Ако слушат хип-хоп рап, може би би било добре за тях, не знам, не знам. Да, когато комбинираш два различни жанра така, е като нов жанр сами себе си.

Какво правите в свободното си време?

Прекарвам доста от времето си правейки тези, но също прекарвам и време с децата ми, имам две деца, имам седем годишно момче и четири годишно момиче, така че прекарвам време с тях и понякога играем на видео игри заедно. Те имат айпади и знаете ли какво роблокс е?

Чували ли сте някога от роблокс? Те играят на роблокс – има различни игри там, някои от тях са забавни, други са досадни, може би, защото съм възрастен. Аз израстнах с Нинтендо, оригинален Нинтендо, супер Нинтендо, Плейстешън, Ексбокс, всички тези работи. Свикнал съм с такива игри, но да, прекарвам време с тях, отивам на фитнес няколко дни в седмицата или поне отивах преди да изпаднем в пандемия, и да, не гледам много телевизия, понякога някои шоута, понякога някой филм на телефона ми или все едно, но да, това е общо взето.

Вие казахте, че сте китарист, нали така? Аз съм китарист също и гайдар, но това е друг въпрос. Въпроса ми е какъв беше първия риф който първо научихте на китара.

Това е добър въпрос.

И също казвате, че харесвате рок и метъл, така че кой метъл предпочитате, имам предвид шведски метъл или американски метъл?

Добре, добър въпрос, най-първия риф, който се научих са свиря беше на Nirvana, ,,Come as you are”, ако знаете тази песен на Нирвана. Tова беше първият и ,,Smells like teen spirit” веднага щом се научих да правя силови акорди. Тогава започнах уроци по китара, родителите ми винаги са били много подкрепящи и те ме оставиха на уроци по китара и започнах да правя повече песни като тези, но след това започнах да слушам неща като Black Sabbath и Deep purple и си мислих ,,О, това ми харесва много повече” и до колкото типа метъл, който аз харесвам, обичам Black Sabbath или Ozzy. Обичам тези, британски метал, обичам Judas Priest, Iron Maiden.

Те са ми любимите банди също.

Да, обичам ги, имам ги в моя плейлист и тези, обичам Judas Priest и това е нещо, което е в моя списък със задачи, да направя машъп с музиката на Judas Priest, не вокалите, ами музиката. Не съм имал възможността да намеря подходяща комбинация все още, но е на списъка ми. Не знам за други от осемдесетте, повече го наричаме hair метъл, което ще бъде повече като Мotley Crew, Poison и White Snake и тези неща. Вие знаете ли кои са White Snake? Да, разбира се.

Добре, значи знаете кой е Дейвид Ковердейл, главният певец, да, та Дейвид Ковердейл е вокалистът на White Snake. Той сподели единия от машъпите, който съм правил на неговите песни в един туит. Беше отдавна, миналото лято, когато го направих, но да, сподели го, сподели го два пъти всъщност, един ден го направи и след няколко още веднъж, защото много му хареса, така че аз мислих, че е уникално.

Няколко души, няколко артисти са споделяли или на тяхната фейсбук страница, или на инстаграм и Zack Wilde беше още един, аз го знаех от Ozzy Osborne разбира се, и няколко албума, които направи с Ozzy, но той има Black Label Society и една от песните, които направи е, как беше наречена, името ми избягва сега, но направих една от Black Label Society песни.
Sleeping dogs може би? Наречено е Suicide messiah, това беше името на песента на Black Label Society. И този главен риф на песента пасваше толкова добре с вокалите на Temptation, които се знаят като стара SOUL група души от -те, -те, които не знам дали знаете, моите ученици не биха знаели това.

Затова постоянно казвам ,,не знам дали знаете тази музика или не”, но той я хареса толкова много , сподели я в Инстаграм три пъти, просто продължава да я споделя, много му хареса и това е уникално, че артистът, на който използвам музиката, много харесва комбинацията, така че това е огромно нещо, мисля, че е много готино, наслаждават се. Благодаря Ви.
– Разбира се.

В училище Вие сериозният и строгият учител ли сте или забавният?

Да съм.., чакай какво имаш впредвид? Дали сте забавния учител или строгия учител.
Опитвам се да бъда забавен, опитвам да се шегувам с децата и веднъж, когато ги опозная по-добре, се случва по-често. Правих го доста с учениците от училището, където преди преподавах, защото ги имах за няколко години, така че се шегувах доста, особено с по-големите деца, на вашите години, защото в училището, което преподавах имах до осми клас деца, така че със сигурност с децата от средното училище и шестокласниците, седмокласниците и осмокласниците се шегувах повече. Опитвам се да не бъда много сериозен, по-забавно е, и децата ще учат повече, когато се забавляват и да имат учител, който имат повече разбителство и да се шегуват с него, така че, да, правя шеги.

Как преподавате сега? Google classroom?

Google Classroom, да. Пускам няколко задачи и инструкции какво трябва да правят. Задачите са доста лесни, както казах една от задачите, която беше най-сложната беше да създадат песен, кратка мелодия, но имах още една задача, която също използваше Chrome Music Lab, където имат някакъв ритъм експеримент, където те, с различни метруми (три, четири или шест) правят различни комбинации и им задавам въпроси към това.

И имаше още една, която те рисуват нещо на екрана и се свири това, което нарисуват, например ако нарисуват фигурата триъгълник, ще звучи като метален триъгълник или ако нарисуват кръг, то ще се превърне в усмихващо лице автоматично и ще изсвири някакъв готин звук. Но да, всичко е през Google Classroom.

Карам ги да гледат видео и да коментират нещо, което им хареса във видеото, не знам дали сте чували от това нещо, наречено Animusic, където има цял екип от хора, които слагат тези яки компютърни анимации заедно с музика, но мисля, че е нещо за разглеждане, мисля, че младите хора харесват такива неща и може и вие да го харесате също, така че потърсете Animusic.

Animusic, добре, какво казахте се нарича програмата, където рисуват нещо и прави музика, безплатна ли е?

Безплатно е да, нарича Chrome Music Lab, като Google Chrome.
– Може да ми го напишете после.

Последен въпрос от мен. Kой беше първият албум, който сте си купували?

Това е много добър въпрос, мисля, че е може би ,,Nevermind” на Нирвана, мисля, че това е първия и по това време купих един на Offspring, който е подобен. Но си спомням, че на една Коледа, който баща ми ми беше купил, на Deep Purple албум и мисля, че беше “The best of Deep Purple,” имаше песни като ,,Smoke on the water” или ,,Highway star”, ,,Space truck” и all.. ,,Perfect strangers”?

Да, да и този на Black Sabbath ,,We sold our souls for rock and roll” с песните Iron man, Paranoid и War pigs. Това са нещата които обичам, хард рока, метъл. Ако трябва да наименувам любима банда, ако може да ги наричаме банда, Steely Dan, ако знаете кои са Steely Dan, те са повече към джаз, джаз, рок, поп, fusion, където техния почерк, начин на композиране, който направиха е просто такъв, който никога не съм чувал.

За мен е просто най-добрия и обичам нещата, които те направиха, но е тотално различно от хеви метъл, така че със сигурност обичам метъла и хард рок нещата, но от друга страна харесвам нещата, които Steely Dan прави и защо казвам, че не може да се нарекат точно банда е, защото по-късните им албуми към -те, те наемаха студио музиканти, така те имаха двама основни души в бандите на Walter Becker и Donald Fagan, но те наемаха различни сесийни музиканти, различни барабанисти за определен звук, те имаха цял арсенал от китаристи, които използваха да свирят различни солото и песни и беше каквото искат. Беше най-близко до перфектно колкото можеше като мислиш за музика, но да, те са ми завинаги любимите.

– Знаете ли бандата ,,Rage against the machine”?
– Да, разбира се.

Една от любимите ми е и ако искаш, може да направиш машъп с инструментал на Rage against the machine. Да, бих желал, опитах веднъж, но за съжаление беше един от тези, за които просто казвах, че комбинацията не беше добра. “Killng in the name” беше инструменталът в комбинация на “Come together” на Beatles и си помислих ,,Това би било готино, би проработило толкова добре” но… нещото, което беше странно към това беше, че ритъма от вокалната част от Beatles беше почти подобна на ритъма в The rage against the machine и звучеше все едно бяха заключени заедно, не си паснаха много добре. Беше просто остави го настрани и започни нещо ново.

Но да, това е на списъка ми, като Killing in the name или Testify, The bulls on parade, подобни на тези, харесват ми тези неща също, със сигурност.

Аз току-що записах нов кавър на “Killing in the nave”, така че ще го споделя до няколко дни.

– Супер. Би ми харесало да го чуя!
– Ще го споделя с Вас!
– Бил, благодаря ти.
– Благодаря ви за поканата!

С голямо удоволствие, беше много интересно за мен, надявам се и за тях също. За нашите потребители, музикалната телевизия, няма да го превеждам, ще го обработя просто така и ще го споделя, така че ще ти изпратя линка. Много добре.
– Така че сте популярен вече и в България.
– Това е фантастично! Благодаря в и много!

 

#fyp #viral #mashup #billmcclintock

Изкуството на машъпа – Bill McClintock част 2
Отбелязана с: