Споделете в
5/5 - (114 votes)

Изкуството на машъпа – интервю с Bill McClintock част 1

Mashup (Машъп). В музиката терминът МАШЪП (произлиза от английски – mashup, също mesh, mash up, mash-up, blend, bootleg или bastard pop/rock) е творческа работа, твърде често във форма на песен, създадена от смесване на две (или повече) предварително създадени песни. Обикновено вокалът на едната песен се наслагва върху инструментала на другата. В това интервю ще се запознаем с Изкуството на машъпа и един от най-добрите създатели на машъп в света – Bill McClintock.

Участваха ученици от Музикална училищна телевизия МУТВ и Група “Хаштаг”
Превод Николай Кънчевски (VII клас)
Онлайн срещата с Bill McClintock се проведе на 25 април 2020 година.
Използвани са части от следните машъпи:

Sprayer “Crazy Black Magic”
Music used in this mashup:
Prince Let’s Go Crazy
Slayer Black Magic
Angel of Death
Seasons in the Abyss
War Ensemble for extras
Van Halen I’m the One
Led Zeppelin Whole Lotta Love
Iron Chic Rime of the Good Times
Music used in this mashup:
Chic Good Times
Iron Maiden Rime of the Ancient Mariner

Michael Jackson & Eric Clapton Billie Cocaine
Music used in this mashup: Michael Jackson Billie Jean, Eric Clapton Cocaine

RATT and Marvin Gaye I Heard it Round and Round the Grapevine
Music used in this mashup RATT Round and round
Marvin Gaye I Heard it Through the Grapevine

Leotallica You Make Me Feel Like Dancing (You Know It’s Sad But True)
Music used in this mashup
Leo Sayer You Make Me Feel Like Dancing
Metallica Sad But True
Iron Sembello She’s a Trooper
Music used in this mashup
Michael Sembello Maniac
Iron Maiden The Trooper

Авторските права на снимки, музика и видео, използвани в този материал принадлежат на съответните автори и се ползват само за образователна цел.
Лиценз на видеото – Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA4.0) Признание – Некомерсиално – Споделяне на споделеното

Превод на интервюто:

Здравейте! Вие сте с поредния епизод на “Даскалът по музика” и “Музикална училищна телевизия МУТВ”. Наш гост е Bill McClintock от Америка. Здравей, Бил! Благодаря ти, че реши да се присъединиш към нас! Ние имаме музикална телевизия и някои от учениците ми участват в нея. Също така, част от тях вчимат участие и в училищната рок банда.

Bill – О, рок банда, супер!

Може ли да ни разкажеш кой си, с какво се занимаваш и какво по-точно работиш, къде живееш?

Bill – Вие най-вероятно ме знаете от моите mashup-и, но съм също и учител по музика. Уча децата в едно основно училище. Те са от -ви до -ти клас и това всъщност ми е първата година на преподаване в това училище. То се намира близо до у нас и имам добро впечатление – харесва ми да уча децата. Относно mashup-ите, тях ги правя от може би година насам. Занимавал съм се с музикална информатика и преди – ходил съм в колеж за музикална технология преди около години. После заминах за музикално образование и реших, че искам да стана учител, така че, да, занимавал съм се и преди с музикални програми – знам как да ползвам най-различни такива, подобни на Garage Band. Бях чувал и други хора да са правили mashup-и и ги бях гледал за последните години в YouTube. И така един просто реших, че това е нещо, което искам да опитам. Мога да свиря на китара, всъщност от доста отдавна, и винаги съм харесвал рок музика. Учил съм джаз в училище, но аз исрастнах с рокендрола, обожавах рок от -те – Van Halen, Mötley Crüe – тези ми бяха любимите банди, но работата с mashup-ите просто винаги ми се е струвала много интересна и ми се искаше да направя нещо ново, но с вече познат материал.

Така че, две песни, които хората знаят, много популярни песни, да си подхождат една с друга – да се опитам да ги събера и да създам нещо ново. Това ми харесва. Радвам се на реакциите и на хората, които постоянно ме питат „Как, как успя да съчетаеш две песни просто така?“. Това е накратко с какво се занимавам.

Може ли да ти задам личен въпрос?

Става дума за работата ти като учител, защото аз съм преподавател на ученици от -ти до -ми клас, но не в музикално училище, а обикновено. Интересно ми е – на децата в тази възраст какво им преподаваш? История за музиката, или рок?

Bill –  А, не, това е за по-големите. Преди да започна, те нямаха почти никаква основа в музиката от учителят им преди мен. Затова аз започнах с основните неща – учене на ноти, четене на ритми, като използвах flash карти. Даже намерих укулелета за тях, всъщност цял комплект от укулелета, на които децата свиреха. Те наистина ги харесаха, защото много от тях не бяха свирили преди въобще, така че беше много интересно да ги науча на това. Също така свирим на, ако знаеш какво е, boom-whackers, тези цветните туби, всяка от които си има различна височина. То е нещо като хартиено руло, като туба, с различни цветове и дължина, и съответно височина. Намерих и видеа в YouTube, като аз им пусках музика, а видеата показваха кои ноти е трябвало да бъдат изсвирени.
И така се редуваха един след друг на своите туби, за да изсвирят музика. И на тях много им се хареса това.

Значи вие даже свирите. Това за нас е малко трудно.

Bill –  Наистина?

Да, тук дори нямаме отделна музикална стая, просто ходя от един клас в друг.

Bill – На първата ми работа като учител, която беше преди, може би години, бях в подобна ситуация. Бях заместник за оставащата част от годината, и там също постоянно сменях стаята си. Беше си трудничко.

О, да, определено.

Bill – Но когато започнеш да свириш музика с децата, те ѝ се радваха, за тях е голям плюс не само да слушат, но и сами да свирят и пеят. Така мисля и аз. Винаги съм намирал повече практика за добра, а децата го харесват. Така ги държа ангажирани, докато, ако просто стоя там и говоря през цялото време, те няма да слушат и ще се бунтуват. Затова се опитвам да ги държа ангажирани доколкото се може.

Добре, нека да поговорим за твоите mashup-ове, как ги правиш, а някой въпроси има ли?

Аз искам да питам нещо.
Добре.

Колко време Ви отнема да направите един машъп?

Bill – Постоянно ми задават този въпрос. Но не следя времето толкова изкъсо, толкова се концентрирам, че не мисля за нищо друго. Особено сега около карантината, имах много време да ги измислям и правя. Мисля, че ми отнемат между и часа. Само че, това е след като съм измислил какво да правя. Преди това, когато ми дойде на ум, ще седна, ще започна да комбинирам разни неща, и вече ако ми хареса, ще продължа. В началото още се усеща – „Ох, това е толкова яко, нямам търпение да го довърша“. И тогава вече започва истинската работа. Но в много от случаите това не е така.

Ставало е така, че съм си мислел, че резултатът ще бъде страхотен, но по някое време да размисля, да го захвърля и да започна наново. Щом намеря комбинация, която да харесвам, работя по нея за около до часа, като голяма част от това време отива в слушане на това, което съм направил до момента. След промените слушам отново, и отново, и отново, мислейки колко ми харесва, и става малко трудно да продължавам,

Част от времето минава, мислейки какво да прибавям още. Имам интрото, имам куплет, а сега как да добавя припев, втори куплет, добавям китарни сола, такива случайни рок или метъл сола, които да са в синхрон с музиката – същата тоналност, същото темпо. Накрая измислям и някакво аутро, където едната банда да свири с другата наслагайки я. Това вече е малко извън твоя въпрос, но съм учил и джаз аранжимент в училището и от там знам как да аранжирам брас инструмента – тромпета, саксофона, тромбона и как да се напишат мелодията и хармонията.

Това, което аз правя, въобще не е чак толкова трудно, но от там научих как да аранжирам, да подреждам нещата. Тук да започва тази идея, после следващото нещо нататък, така че да не се припокриват. Между тях да има някакъв инструментал, друг вокал, за да стоят добре заедно. Слушал съм много други mashup артисти и много от тях не го правят това и си мисля, че това е нещо, за което по-малко хора знаят.

Как избираш песните? Вслушвайките се в същия тон – G, C, D, или транспонираш, от оригиналния?

Зависи. Аз винаги започвам с тоналността и темпото. Между другото, много хора ме питат как успявам да разделя вокала от инструментала например или само китарата, само барабаните. Всъщност, нищо не разделям. Всичко, което ползвам, съм го намерил отнякъде. Може да е от YouTube, така че намирам ги наготово и, до колкото знам, те са си оригинални от студиото.

Не съм сигурен как се озоват точно в YouTube, но ги намирам и даже и в други уебсайти. За да определя, кои две песни си подхождат, ако имам вокал в До минор например, ще се опитам да намеря инструментал също в До минор. Ако намеря в Си минор, което е близко, ще използвам програмата си за да го транспортирам с половин тон нагоре или надолу, така че да са в същата тоналност. Ако вокалът е ВРМ, а инструменталът , мога просто да го забавя малко.

Но не става дума само за тоналност и темпо, много хора ще изкоментират, аз получавам главно позитивни коментари, но винаги има негативни „тролове“, които казват „Това не е кой знае какво – просто трябва да съединиш две песни и готово със същото темпо и тоналност“. Истината е, че е много по-сложно от това. Би могло да стане така, но вокалите ще са с различни дължини и като цяло вокалът няма да си пасва.

Да кажем, че имаш различни комбинации от песни със същото темпо и тоналност, може би само една ще звучи добре. Това е част от процеса и отнема по-дълго от сглабянето. За последния си mashup, не знам дали го знаете, качих го преди няколко дни, с Iron Man. Отне ми около дни преди да измисля тази комбинация. Стоях на телефона си, търсех нещо, което да се връзва. После трябваше да намеря отделения вокал, който не беше качен в YouTube.

Намерих го и се оказа, че са отделни вокални записа, които после можех да наслагвам един върху друг. Имах много възможности, да изменям вокала, така че да си подхожда. След като имах идеята и започнах да работя по нея си мислех колко хубаво се получава. И така горе-долу се случват нещата.

Тук имам твоят втори mashup с Michael Jackson и Eric Clapton, защото ми се е случвало да съм DJ и съм ползвал този същия mashup много.

Това е страхотно!
Вторият ти mashup.

Беше отдавна когато го направих. Не мисля, че беше втори. Май имаше няколко преди него, но този беше малко странен. Често следя гледанията, които имат и този беше доста стабилен. Никога не се случи голям скок в гледанията за няколко дни да има стотици хиляди гледания, но си остана все така стабилно и сега има . млн гледания.

Първият, който направих и избухна веднага е този с Marvin Gaye и Rat. С него започнах наистина. Преди него имах абонати, а бях направил вече около други, но за тях имах само абонати и след него, само за няколко дни, бях събрал . След него направих още един не толкова дълъг Slayer и George Michael, който всъщност е изтрит. Единственият ми клип, който да е изтрит. Понякога ги блокират, като после се опитвам да ги отблокирам, ако мога, защото всичката музика, която ползвам е защитена и артистите си търсят правата над нея.

Затова те я блокират, но заради този конкретно, не само че беше изтрит, но и получих copyright strike… А това е много лошо. С три такива каналът ти бива изтрит. Но след дни той изтича и сега каналът ми е чист – нямам strike-ове.

Това беше следващият ми въпрос. Как се оправяш с copyright-a? Понякога правя уроци за децата, например последият е за поп музиката. и там бях сложил Adelle, заради което целият клип бе заглушен. Аз писах на Sony и всичко беше наред. Заради -те секунди, които съм ползвал.

Да, случва се. Когато си направих канала можех да избирам дали да имам реклами в него, и понеже слагам реклами рядко имам проблеми с copyright-a. Винаги получавам съобщение от YouTube за това, че ползвам защитена музика, но тъй като в канала си имам реклами, целият приход просто отива при звукозаписната компания. Така аз не получавам нищо.

Но пък се прочуваш така и то по целия свят.

Да, имам доста гледания и единия mashup, който беше около Коледа. Marilyn Manson и Mariah Carey получи много гледания. Дотогава не бях имал толкова популярно видео. Само за три дни беше направило повече от млн гледания и за осем – над млн. Ясно беше, че Коледното време е било причината за това, но си беше и забавна комбинация.

Наистина беше смешна! Чух даже, че твоите mashup-ове се пускат и по радиото вече.

Да, някои хора коментират в канала ми, че са чували музиката ми по местното радиото. Има един водещ на новини, който работи в Чикаго и ми стана приятел във Facebook. Той обожава това, което правя и понякога го ползва в своите ичлъчвания, като после отново има хора, които ми пишат, че са чували това по новините сутринта в Чикаго. Радвам се, че хората го харесват и това ме мотивира. Както казах по-рано, бях направил mashup-а без да имам кой знае колко абонати, ами само.

Въпреки това, харесвах да ги правя и исках да продължавам, защото си мислех, че може би някой ден поне един от тях ще се прочуе и много хора ще го намерят за хубав. Беше може би преди около години, когато това за пръв път започна да се случва, а сега имам хиляди абонати. Това са много. Аз имам всички твои mashup-и тук, около.

Още нещо – как точно ги правиш – първо правиш аудиото и после видеото или двете заедно?

Винаги започвам с аудиото и то отнема най-много време, защото трябва да го изслушвам толкова много пъти, поне пъти, защото след толкова много пускания със сигурност ще съм чул нещо нередно, което да не съм забелязвал досега. Освен това ми трябва и малко почивка от няколко часа, след която да се върна и евентуално да открия нещо, което досега не съм – някоя грешка в аудиото например. Но да, аудиото е първо със сигурност. След това го записвам като .aiff файл и го добавям в iMovie, за да добавя видеото. За видеото просто отварям в YouTube и изтеглям клиповете, които ми трябват.

Добавям ги и тях и започвам да ги режа и подреждам, като съм махнал оригиналното аудио, което е било прикрепено към видеата и съм оставил само моето аудио, което правя в  Logic Pro X. Често ми се случва да направя видеото наведнъж за, да кажем, часа, но наистина, по-голямата част е аудиото.

Радвам се да се запознаем.
Аз също!
Аз имам няколко въпроса. Ще започна с по-важните. Това е малко извън сферата на mashup-ите и музиката като цяло, но аз съм музикант и да кажем, че тъкмо съм завършил университет и имам бакалавърска степен в музиката и аз и колегите си решаваме да започнем банда – намираме си мениджър и необходимите ни неща за да си запишем първия албум и да свирим на живо в града ни в някои клубове. Възможно ли е да водиш нормален начин на живот, с нормален за държавата ти доход, като клубов музикант?

Да. Ще трябва да свириш няколко вечери в седмицата, за да изкарваш достатъчно, но аз лично предпочитам да имам работа между и часа, както знаеш аз преподавам през деня и макар и не точно между и , съм на работа от около до часа. После се прибирам при децата си и прекарвам малко време с тях, но много зависи какво искаш да правиш. Има хора, за които да свирят е страст и искат само това да правят, така че ще трябва да си изградиш живота около това твое желание, ако ме разбираш.

Ако ще ходиш да свириш няколко вечери в седмицата, просто трябва да измислиш как да си планираш останалата част от живота. Мисля, че ако свириш достатъчно пъти и станеш известен и търсен сред клубовете би могъл да изкарваш достатъчно приход и да живееш на него. Даже знам някои хора, тук в Америка, които са успели да направят точно това.

Давайте, който има въпроси, нека пита.
Значи, в Америка, заделяте ли пари за музика и изкуството, защото тук в България повечето хора не плащат за такива неща.

Да, това е нещо, което със сигурност се цени в държавата ни, за жалост не колкото някои други неща. Тук най-много се гледа на спорта – футбол, хокей, бейзбол, там отиват големи суми пари и дори в различните градове и щати на това се обръща най-много внимание. Аз не съм спортист – музикант съм, не че не може да си и двете, но аз не гледам спорт, но пък имам късмета да съм в училище, където изкуството не остава недооценено, заедно със STEAM – Science, Engineering, Arts, Math, всички от които са важни и разделени в отделни часове.

Смятам, че повечете училища тук също не подценяват тези неща. Надявам се това да дава отговор на въпроса ти.

#fyp #viral #mashup #billmcclintock

Изкуството на машъпа – Bill McClintock част 1