Споделете в
5/5 - (22 votes)
Хаштаг 2022През учебната 2022/2023 година бяха одобрени два проекта по НП “Заедно в изкуствата и спорта”.

Първият проект е за вокална група за изпълнение на естрадна песен. “Хаштаг – вокал” е ансамбъл от 7 певици, ученички от 5 и 6 клас.

Вторият проект “Хаштаг” за инструментална музика, включва 8 ученика, които свирят на китари, ударни, бас и синтезатори.

Тяхната дейност беше отразена във вестник “Янтра днес”

“Две нови ученически музикални групи към ОУ “Св. Патриарх Евтимий” сформира Даскалът по музика Добрин Пелтеков.

Едната е вокална, с насоченост към естрадната и забавна песен, а другата – инструментална. Първата включва 7 певици, а втората – 9 инструменталисти, ученици в 5, 6 и 7 клас. Двeте формации са създадени по проект по новата програма на МОН “Заедно в изкуствата и спорта” на МОН, която има за цел да подкрепя ученическото творчество. Финансирането на проекта е за близо 8800 лв., които са за закупуване на инструменти, оборудване, сценично облекло, транспорт, изяви, застраховка и др.
По програма съставите трябва да са готови с репертоар до края на тази учебна година. Реално това време не е много, тъй като повечето от децата досега не са се занимавали с музика и това изисква много индивидуална и съвместна работа, но за радост на Пелтеков всички посещават репетициите с желание и интерес.

“Нашите цели не са да изработим нещо на професионално ниво, а да направим колектив, да сме креативни, да творим и да създаваме аранжименти така, че на децата да им харесва. Да разберат как се прави музика и по този начин да надграждаме това, което учим като теория в училище”, казва Пелтеков, който работи със съставите в една от класните стаи в ОУ “Св. Патриарх Евтимий”. Занапред той се надява да има и по-добри условия за репетиции и най-вече за съхранение на инструментите, защото те са скъпи и изискват по-специално отношение.

Даскала по музика припомня, че вече има опит с пилотната си ученическа група “Хаштаг”. Оттогава знае, че електрическите инструменти са по-капризни и затова този път залага на електроакустични, с възможност за изяви и навън, което улеснява работата с тях. В проекта са заложени 2 електро-акустични китари, 1 електроакустично укулеле, кахон, електроакустична бас китара, множество перкусии, 1 мелодика, 5 качествени безжични микрофона, активни тонколони, дигитален миксер и др. Двете групи са стартирали репетициите и обучението си в средата на октомври, като на този етап децата свирят на личните си инструменти, и на тези на Пелтеков, които той им е предоставил, докато новозакупените пристигнат.

Съгласно предварително разработения подробен курс на обучение, с учениците ще се работи и върху сценичното им поведение и излъчване на сцената. Планирана е среща с много популярен български изпълнител, който вече е обещал да обясни и разкаже на децата много интересни неща. В плановете на Пелтеков влизат и още срещи с известни имена в музикалния бранш, както и с първата генерация на група “Хаштаг”, членовете на която вече са средношколци и не са в ОУ “Св. Патриарх Евтимий”, но продължават да се занимават активно с музика. Давид например е част от великотърновската група “Рок чалъм бенд”. Той отначало започна като барабанист, след това хвана китарата, а впоследствие свири и на клавир, разказа Пелтеков. Пресиян продължава да свири на китара, Дара е в музикална паралелка в СУ “Емилиян Станев” с джаз пеене, Бела ходи на уроци по вокално майсторство и т. н., добави Даскала по музика.

“С първия състав на “Хаштаг” успяхме да стигнем от нулата до най-големия клуб в София, където бяхме поканени да свирим непосредствено след Мишо Йосифов и Биг Бенда на Националната музикална академия. Надявам се с новите музиканти също да имаме много изяви във В. Търново и други населени места и да постигнем успехи”, казва Добрин, подчертавайки, че най-важното е децата да се занимават с изкуство.

Във вокалния състав влизат Красияна Гърдева, Яна Касабова, Габриела Кожухарова, Антоана Христова, Петя Стоянова, Симона Карапенчева и Христиана Георгиева. В групата на музикантите са Елица Христова, Асен Недев, Венелин Митев, Радостин Алчев, Григор Кацаров, Ивайла Цветкова, Симона Андреева, Никол Георгиева и Данаил Голишев. С тях на репетиции ходят и деца, които не са включени официално в проекта, но желаят да се занимават с музика.”

Радио Велико Търново.

Новите групи Хаштаг в медиите