Споделете в
Оценете
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 09/11/2031
0:00

Категории


Tom FogertyНа 9.11.1941 година е роден Thomas Richard Fogerty.

Той е американски музикант, най-известен като ритъм китарист на Creedence Clearwater Revival. Посмъртно въведен в Залата на славата на рокендрола през 1993 г.

Биография
Том Фогърти е роден в Бъркли, Калифорния, САЩ. Започва да пее рокендрол в гимназията. Той и по-малкият му брат Джон имат отделни групи. Групата на Том, Spider Webb and the Insects (която включва Джереми Ливайн от Seeds), подписва договор за запис с Del-Fi Records, но се разпада през 1959 г., преди да издаде никакви записи. The Blue Velvets – група, водена от Джон – започнат да подкрепят Том. В крайна сметка Том се присъединява към групата и групата записва три сингъла (с Том като водещ вокал) за Orchestra Records през 1961 и 1962 г. До средата на 60-те години групата е преименувана на The Golliwogs и записва с Fantasy Records, с Том и Джон споделяне на водещи вокални задължения.

През 1968 г. групата отново е преименувана – този път на Creedence Clearwater Revival – и Джон става водещ певец и основен автор на песни. През няколкото години от живота на CCR, Том пее беквокали и пише песни, но само една от неговите песни от времето, когато CCR е наречена Golliwogs (“Walking on the Water”), е презаписана и избрана да бъде поставена на CCR’s дебютен албум. Тази липса на възможност за вокал и писане на песни, заедно с тлеещата, дългогодишна враждебност с брат му, го карат да напусне групата в началото на 1971 г., след като завършва записа на Pendulum.

След като напуска групата, Fogerty започва да изпълнява и записва като солов изпълнител. Той има малки хитове като “Goodbye Media Man”, “Cast The First Stone”, “Joyful Resurrection” и “B.A.R.T”. Той остава с Fantasy Records и соловият му дебютен албум от 1971 г. Tom Fogerty достига номер 78 в класацията Billboard 200. През 1971 г. и 1972 г. Фогърти свири на ритъм китара в групата Saunders-Garcia, предимно в клубове в Bay Area. В последвалия му албум, Excalibur, Джери Гарсия и Мерл Сондърс свирят на сесиите. Stu Cook и Doug Clifford (бивш бас китарист и барабанист на CCR), както и John Fogerty участват в последващия албум от 1974 г., Zephyr National. Песента “Mystic Isle Avalon” включва пълно събиране на CCR, въпреки че Джон Фогърти записва своите части отделно. Това е единствената песен, на която Джон свири и последният път, когато и четиримата членове на CCR свирят в един и същи студиен албум.

Кук и Клифърд също подкрепят Том в четвъртия му албум от 1974 г., озаглавен Myopia.

През останалата част от 70-те и 80-те години на миналия век Том Фогърти продължава да записва както соло, така и като част от групата Ruby.

По-късно Том преподписва с Fantasy. На приема през октомври 1980 г. за сватбата на Том с Триша Клапър и четиримата членове на CCR се събират отново и свирят за първи път от десетилетие. Те излизат на сцената още веднъж за последен път на училищна среща три години по-късно. Том Фогърти живее в Скотсдейл, Аризона до края на живота си

Смърт
По някое време през 80-те години Фогърти претърпява операция на гърба и му е направено кръвопреливане, което не е скринирано за ХИВ. Това го заразява с вируса и впоследствие довежда до заразяването му със СПИН заедно с последващите му усложнения с туберкулоза, всички от които в крайна сметка водят до смъртта му на 6 септември 1990 г. След смъртта му е издадена музикална компилация, озаглавена The Very Best of Tom Fogerty.

Tom Fogerty