Споделете в
5/5 - (1 vote)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 26/11/2023
0:00

Категории


Tina TurnerНа 26 ноември 1939 година в Нътбуш, Тенеси, САЩ е родена Tina Turner (Тина Търнър). Тя е американска поп и рок певица, киноактриса.

Истинското й име е Anna Mae Bullock (Анна Мей Бълок).  Кариерата й продължава повече от половин век и тя получава широко признание и множество награди. Родена и израснала в американския Юг, в момента тя е швейцарски гражданин.

Тина Търнър започва професионалната си кариера

в нощните клубове на Сент Луис през 1956 г. Там тя среща музиканта Айк Търнър, който по-късно става неин съпруг. След няколко години двамата създават една от най-известните групи на соул музиката – Айк и Тина Търнър (Ike & Tina Turner).

За първи път записва през 1958 г. под името Литъл Ан. Представена е на публиката като Тина Търнър през 1960 г. като член на Айк Енд Тина Търнър Ревю. Успехът идва с поредица от големи хитове, отнесени към дуото, включително A Fool in Love, River Deep – Mountain High (1966), Proud Mary (1971) и Nutbush City Limits.

През периода 1960 – 1979 г.

са издадени редица албуми на групата, част от които стават много известни. Айк попада под зависимостта на алкохола и наркотиците, поради което отношенията в тяхната група се влошават, тя се разпада на практика през 1975 г., а на следващата година сем. Търнър се развеждат.

Разпадането на групата се отразява зле върху набиращата популярност Тина Търнър и в продължение на няколко години тя не успява да се реализира. Отгледана като баптистка, Тина Търнър приема будизма. През 1974 година тя се обръща към школата Ничирен и нейното специфично пеене в особено трудния момент от живота си.

В автобиографията си „Аз, Тина“,

тя разкрива няколко случая, в които е понесла сериозно домашно насилие от Айк преди да се разделят през 1976 и, съответно, разведат през 1978 г. Израства като баптистка, но сменя вярата си с будизма през 1974, цитирайки религията и религиозното песнопение Нам Миохо Ренге Кио като фактора, който я стабилизира през трудните времена.

След развода с Айк Търнър Тина Търнър

отново построява кариерата си чрез изпълнения, макар че отначало има трудности при оставянето на отпечатък върху музикалните класации като солов творец. В началото на 80-те, тя се завръща на музикалния небосклон с нова поредица от хитове, започвайки със сингъла от 1983 Let’s Stay Together, последван от изданието на петия й солов албум Private Dancer, носещ успехи по цял свят. What’s Love Got to Do With It, най-успешният сингъл от албума, по-късно е използван като заглавие за биографичен филм, адаптиран по нейната автобиография. Освен като музикален творец, Търнър се радва на успех в киното, включващо роля в рок мюзикъла от 1975 г. Томи и главната роля в блокбъстъра Лудия Макс 3 с Мел Гибсън, както и кратка поява в Последният екшън герой от 1993 г.

Едва през 1982 година името на певицата отново се появява в класациите и за няколко години тя прави бляскава кариера. Периодът 1984 – 1992 година е низ от успехи на Тина Търнър – тя е рокзвезда от световна величина.

Едно от най-популярните имена в шоубизнеса, Тина Търнър е наричана още Кралицата на рокендрола.

Търнър е определяна като най-успялата жена в рока със своите осем награди Грами и продавайки повече концертни билети от всеки друг солов изпълнител в историята. Комбинираните албумни и сингълни продажби наброяват общо около 100 милиона бройки по света. Известна е с енергичното си сценично присъствие, мощни вокали и дълготрайна кариера. През 2008 г. Търнър се връща от полуоттеглянето си, за да предприеме турнето „Тина!“ по повод на 50 годиншия юбилей. Турнето на Търнър се превръща в едно от най-силно продаващите се представления за 2008 – 2009. Ролинг Стоун я нарежда на 63-то място в списъка на 100-те най-велики творци за всички времена. През 1991 г. получава място в Залата на славата на рокендрола.

През 1985 година Тина Търнър получава три награди Грами,

а видеоклиповете ѝ са сред бестселърите. През това време Търнър сътрудничи с Брайън Адамс, Дейвид Бауи, Марк Нопфлър и Мик Джагър. В България Търнър има концерт през 1981 година.

Tina Turner