Споделете в
Оценете
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 23/07/2024
0:00

Категории


СлашНа 23 юли 1965 в семейство на бял баща англичанин и майка афроамериканка в Стоук он Трент, Англия е роден Saul HudsonSlash.

Когато става на 11 години се премества с майка си в Лос Анджелис. На 15 години Слаш получава първата си акустична китара и се научава да свири. За свои влияния той признава Брайън Мей от Куийн, Джими Пейдж от Лед Цепелин, Джими Хендрикс, Ерик Клептън, Ангъс Йънг от Ей Си/Ди Си и други. Постепенно свиренето на китара се превръща в основно занимание и измества училището на заден план.

В началото на 80-те се запознава със Стивън Адлър и двамата създават група наречена Роуд Крю. През 1985 г. срещат Изи Страдлин, който ги запознава с Аксел Роуз и създават групата Гънс Ен’ Роузис заедно с Дъф Маккагън като басист.

През 1987 г. Гънс Ен’ Роузис подписват договор с Geffen и издават първия си студиен албум, наречен Appetite for destruction. Албумът няма голям успех в началото, но след излизането на няколко сингъла групата придобива популярност и той достига до номер едно в класациите с повече от 25 милиона продажби. През 1988, Гънс Ен’ Роузис стават една от най-популярните хардрок групи благодарение на песни като Welcome to the Jungle, Paradise City и Sweet Child O’ Mine.

Докато свири в Гънс Ен’ Роузис, Слаш участва и в други музикални проекти заедно с музиканти като Лени Кравиц, Майкъл Джексън, Иги Поп, Боб Дилън и Куийн.
Слаш е артистичен псевдоним на Соул Хъдсън (англ. Saul Hudson, Slash). Той е английски/американски китарист най-известен като соло китарист на Гънс Ен’ Роузис, с които постига световни успехи през късните 80-те и ранните 90-те години. В късните години на Гънс Ен’ Роузис Слаш формира страничния проект Slash’s Snakepit, с които издава два албума. След разпадането на Гънс Ен’ Роузис, част от бившите членове на групата формират Велвет Риволвър през 2002 година. Осем години по-късно Слаш издава първия си солов албум, озаглавен просто „Слаш“, в който взимат участие голям брой световноизвестни музиканти. Следват още два солови проекта, съответно през 2012 и 2014 г. През 2016 година Слаш се завръща в Гънс Ен Роузис.

В официалната класация „100-те най-велики рок-сола на всички времена“ присъстват две изпълнения на Слаш – „Sweet child o’mine“, „November rain“, съответно на 15-о и 20-о място.

През декември 2015 г. е поставен на 65-о място в класацията 100 Greatest Guitarists на списание Ролинг Стоун.

Слаш, освен композитор на песните на Гънс Ен’ Роузис (заедно с Изи Страдлин), е и един от основните текстописци на групата. Той е написал текстовете на хитове като „Paradise city“ (химн за феновете на Guns).

Slash