5/5 - (7 votes)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 03/01/2023
0:00

Категории


Джордж Мартин - БийтълсSir George Henry Martin (Сър Джордж Хенри Мартин) е роден на 3.01.1926 година в Лондон. Той е английски музикален продуцент, аранжор, композитор, диригент, звукорежисьор и музикант.

Често е наричан Петият Бийтълс, включително от Пол Маккартни, заради голямото му участие във всеки албум на ливърпулската група. Мартин има 30 броя № 1 хит сингъла в Обединеното Кралство и 23 броя № 1 хита в САЩ.

Учи в Училището за музикално и драматично изкуство Гилдхол от 1947 до 1950 година, където специализира пиано и обой. След завършването си работи в отдела на BBC (БиБиСи) за класическа музика, а по-късно се присъединява към EMI (И Ем Ай). Мартин продуцира комедийни и новаторски записи в началото на 1950-те години, вкл. с Питър Селърс, Спайк Милиган и Бърнърд Крибинс.

Кариерата на Мартин се простира в границите на 6 десетилетия, в които се изявява в музиката, филмовото изкуство, телевизията и концертите. Има задължения на старши изпълнителен ръководител в разни медии, допринася за множество благотворителни кампании, като например „Тръста на принца“.

За своите заслуги за музикалната индустрия и популярната култура е удостоен с почетното звание „рицар-бакалавър“.

Sir George Henry Martin