Споделете в
5/5 - (1 vote)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 06/09/2023
Цял ден

Категории


6 септември 1943 година

На този ден е роден Roger Waters.
Джордж Роджър Уотърс (на английски: George Roger Waters) е английски музикант, певец, текстописец и композитор.

Той е основател и член на прогресив рок групата „Пинк Флойд“, изявявайки се като басист и ковокалист. След напускането на Сид Барет през 1968 г. Уотърс става автор на популярните песни на групата, както и основен автор и концептуален лидер. Групата впоследствие постига световен успех през 1970-те с концептуалните албуми The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here, Animals и The Wall. Въпреки че основният инструмент на Роджър Уотърс е бас китарата, той също експериментира със синтезатори, лууп и използва ритъм китари в записите и в концертите. На фона на творческите различия в рамките на групата, Роджър Уотърс напуска Пинк Флойд през 1985 г. и започва съдебна битка с останалите членове на групата за бъдещото използване на името на групата и техни материали. Спорът е договорен в съда през 1987 г., и изминават близо осемнадесет години, преди той отново да свири с Пинк Флойд. Смята се, че считано до 2010 г., групата е продала над 200 милиона копия от своите албуми по целия свят, включително 74,5 милиона броя в САЩ.

Солова кариера на Уотърс включва три студийни албума The Pros and Cons of Hitch Hiking (1984), Radio K.A.O.S. (1987) и Amused to Death (1992). През 1986 г. той допринася с песни към саундтрака на анимационния филм, „Когато духа вятър“, въз основа на книга със същото име на Реймънд Бригс. През 1990 г. организира един от най-големите рок ​​концерти в историята, Стената – на живо в Берлин, пред около 200,000 души. През 1996 г. той е включен в САЩ и Великобритания в Залата на славата на рокендрола като член на Пинк Флойд. Уотърс прави самостоятелно турне през 1999 г. и изпълнява The Dark Side of the Moon в своята цялост за световните турнета между 2006-2008. През 2005 г. издава Ca Ira, опера в три действия, в превод от Етиен Рода-Гил и либрето на базата на началото на Френската революция. На 2 юли 2005 г., Роджър Уотърс се събира отново с колегите си от Пинк Флойд Ник Мейсън, Ричард Райт и Дейвид Гилмор за благотворителения концерт Live 8, това се случва двадесет години след тяхната раздяла.

През 2010 г. той стартира световното си турне The Wall Live, което включва цялостното изпълнение на The Wall. По време на това турне, в O2 Arena в Лондон на 12 май 2011 г., Гилмор и Мейсън (единствените останали членове на Пинк Флойд) отново се появяват с Уотърс, Гилмор изпълнява „Comfortably Numb“, а след това двамата се присъединяват към Уотърс за „Outside the Wall“.

Roger Waters (Роджър Уотърс)