Споделете в
Оценете
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 30/11/2023
0:00

Категории


Roger GloverRoger David Glover (Роджър Дейвид Глоувър)

е уелски рок-китарист-басист, композитор и музикален продуцент. Роден е на 30 ноември 1945 г. в Брекън, Уелс в семейството на Нормън и Бренда Глоувър.

Когато е на девет годишна възраст семейството му се премества в Лондон. Родителите му отварят бар, в който свирят различни оркестри. Роджър обича музиката и сам опитва да свири на китара. През 1960 г. семейството му се премества в град Пинър, графство Мидълсекс. Тук Роджър свири в училищния състав. От 1963 г. учи във Висшето училище по изкуства в квартал Хорнси, Лондон. Започва да свири в училищния състав, който след неговото идване променя името си на Епизоуд Сикс (Episode Six).

През май 1965 г. към състава се присъединява и Иън Гилън.

За него това е един доста напрегнат период. „Епизоуд Сикс“ е вече професионален състав. Честите репетиции и концерти отнемат много време, а трябва да се посещава и училището. Налага се да избира. Точно тогава три от песните на „Епизоуд Сикс“ са на добри позиции в класациите, освен това предстои турне в бившата ФРГ (днес Германия) и Ливан, затова Роджър не се колебае. С помощта на мениджърката си – журналистката Глория Бристоу групата тръгва по пътя към признанието. Плочите на „Епизоуд Сикс“ нямат особен успех, но на концертите, където музикантите правят истинско шоу, винаги цари добро настроение. В началото на 1969 г. те вече получават по 200 фунта на концерт, но приемат предложението с Иън Гилън да свирят в Дийп Пърпъл в името на по-обещаващо бъдеще.

След като прекарва четири години в „Дийп Пърпъл“

(през които издават едни от най-успешните си албуми – Deep Purple in Rock и Machine Head) Глоувър напуска групата и за известно време продуцира албуми на Джудас Прийст, Назарет и Elf. Освен това издава и два самостоятелни албума – The Butterfly Ball and the Grasshopper’s Feast (1974) и Elements (1978). След това се присъединява към колегата си от „Дийп Пърпъл“ Ричи Блекмор и групата му Рейнбоу. С тях Глоувър записва пет албума, а в същото време работи с Дейвид Ковърдейл в първообраза на Уайтснейк. През 1984 г. Глоувър се заема отново към със соло кариерата си и издава Mask. През същата година „Дийп Пърпъл“ се събират отново и Глоувър се присъединява към тях и все още свири с тази група.

През 1988 г., Гилън и Глоувър създават Accidentally on Purpose,

като проект извън рамките на „Дийп Пърпъл“. През 2006 г., свири с Иън Гилън по време на краткото му турне. През 2002 г., Глоувър издава четвъртия си самостоятелен студиен албум Snapshot под името Roger Glover & The Guilty Party. В албума участват Рандал Брамблет (който е и съавтор на някои от песните) и дъщерята на Глоувър Гилиън. Следващия студиен албум If Life Was Easy е записан през 2007 г., но поради ангажименти на Глоувър с Пърпъл се очаква да излезе през юни 2011 г.

Roger David Glover