5/5 - (8 votes)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 11/01/2023
0:00

Категории


Rock in Rio 1985Queen, Iron Maiden и Whitesnake  свирят в първия ден на фестивала Rock In Rio.

11.01.1985 година. Фестивалът е първият по рода си в Южна Америка. Той приветства местни звезди от бразилската музикална сцена като Рита Лий и Жилберто Гил, заедно с глобални суперзвезди: Ози Озбърн, AC/DC, Род Стюарт и Джеймс Тейлър, които участват в 10-дневното събитие, което привлича над 1,4 милиона фенове.

Queen свирят два пъти, като и двете изпълнения се излъчват на живо за публика в цяла Бразилия, като по-късно се появяват в САЩ като видеото Queen: Live In Rio. Фронтменът Фреди Меркюри се вълнува от ентусиазираните посетители и ги дирижира по време на изпълнение на хита “Love Of My Life”.

Rock In Rio е дело на бразилския предприемач Роберто Медина,

който искаше да отпразнува дългоочакваното бягство на нацията от военната диктатура с грандиозно музикално събитие в City of Rock в Рио де Жанейро, място, построено с модерни светлинни и звукови системи специално за повод.

Rock in Rio се превръща в един от най-големите музикални фестивали в света, който се провежда на всеки две години в Рио де Жанейро и се разклонява в Лисабон, Мадрид и дори Лас Вегас.

Събитието също е от полза за McDonald’s, които продават 58 000 хамбургера на събитието само за един ден, спечелвайки им световен рекорд на Гинес, който ще държат повече от две десетилетия.

Rock in Rio