Споделете в
5/5 - (1 vote)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 06/02/2024
0:00

Категории


Rick Ast;ey Рик АстлиRichard Paul Astley (Ричард Пол Астли), по-известен като Рик Астли (Rick Astley) е английски поп-певец и автор на текстове за песни.

Роден е в Нютън лъ Уилоус, Ланкашър, Великобритания на 6 февруари, 1966 г. Жени се за режисьорката Лене Баусагер и има дъщеря.

Астли е един сред популярните музикални изпълнители на 1980-те и 1990-те години. Най-известните му хитове са Never Gonna Give You Up („Никога няма да се откажа от теб“) и She Wants To Dance With Me („Тя иска да танцува с мен“).

След като изчезва от музикалната сцена през 1990-те години, Астли се завръща през 2007 г., като става Интернет явление с видеото на Never Gonna Give You Up, познат като Rickrolling.

Биография

Астли пораства в Северна Англия като най-малкия от 4 деца в семейството. Майка му още от рано го насочва към музиката и го записва в тамошния църковен хор. Още в детството си Рик основава първите си музикални групи. Славата на Астли започва бавно да расте, след като образува групата „FBI“ (ФБР) заедно с приятели от училище и изнася няколко концерта в околността. Малко подир това получава първите си предложения от продуценти. Неговите приятели от групата го подкрепят в опитите му да създаде солокариера, така че Рик напуска „FBI“ и се включва в продуцентската компания на Пийт Уотърман („Stock Aitken Waterman“), която прави звезди от много изпълнители, между които Кайли Миноуг и Саманта Фокс.

През 1987 г. на пазара излиза първият дебютен сингъл на Астли „Never Gonna Give You Up“

с типично Евро-диско звучене, който се задържа за дълго време на върха на музикалните класации в Англия и по-късно още 15 други държави (като САЩ и Германия). Вторият му сингъл и последвалият албум „Whenever You Need Somebody“ получават същото внимание и успех. В следващите дванадесет месеца Астли е един от най-успешните музиканти във Великобритания, получава награда за най-добър сингъл за „Never Gonna Give You Up“ и е номиниран за Грами. Другите песни от албума му също достигат топ десет места в класациите в много страни.

Вторият албум на Рик „Hold Me in Your Arms“

се появява през 1988 г. с нови хитове. В периода 1989 – 1990 Астли е на световно турне в Европа, САЩ, Азия и Австралия. След като се отделя от Уотърман, издава с големи амбиции своя трети албум „Free“, в който участват и Елтън Джон, Майкъл Макдоналд и Клайми Фишър. С този си албум той постига известен успех в Англия, САЩ и няколко други европейски страни, макар че вече не достига предишната слава.

През 1993 г. излиза албума „Body And Soul“,

в който отново участват други известни колеги на Рик като например Лиза Стансфийлд. Съпругата на Астли ражда дъщеря му по това време. Семейството и работата в студиото все повече стресират Рик. Албумът не се купува много добре и няма голям успех. След известно време Астли се оттегля от музикалната сцена и се отдава на личния си живот.

През 2000 г. отново решава да се завърне с няколко нови песни.

В началото на 2001 се появява новият му сингъл „Sleeping“, а по-късно и албумът „Keep It Turned“. Песните му достигат до класациите във Великобритания и чужбина, но Рик отново не успява да достигне предишния си успех. Издава още два албума с най-големите си хитове и най-добрите си любовни песни. След това започва да изнася концерти в Англия и чужбина.

Rick Astley