#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 28/05/2023
Цял ден

Категории


5/5 - (2 votes)

28 май 1973 година

Албумът на Pink Floyd “The Dark Side of The Moon” е класациите на Обединеното Кралство и на Щатите. Албумът остава в класацията на Щатите цели 741 поредни седмици, без прекъсване, от 1973 до 1988 година. Няма друг албум в историята, който да се е задържал толкова дълго. Да отбележим, че след преминаване в класацията Billboard 200, албумът се задържа общо 977 седмици (до април 2023).

10 факта за албума, които може би не знаете:

  1. Dark Side of the Moon е първият албум на Pink Floyd, в който Roger Waters е единствен текстописец.
  2. Албумът е щял да носи името Eclipse.
  3. Феновете на Floyd са слушали Dark Side of the Moon на концерт повече от година, преди албумът да бъде издаден.
  4. Оригиналният аранжимент на “On the Run” , който музикантите изпълняват на живо, не е електронното “откачане” в студийния запис.
  5. Песента „Money“ е повлияна от Booker T и MGs. “Money” е в размер 7/4 (с изключение на китарното соло).
  6. Гласът на Пол Маккартни към албума е изтрит, но музика от Бийтълс се появява изненадващо в записа. Roger Waters е имал идеята да взема интервю от всички записващи по това време в Abbey Road музиканти. Waters споделя ““He was the only person who found it necessary to perform, which was useless, of course. I thought it was really interesting that he would do that. He was trying to be funny, which wasn’t what we wanted at all.” Музиката на Маккартни все пак успява да се появи за кратко в албума. Ако слушате към края на „Eclipse“, заключителната песен на албума, можете да чуете пасаж от оркестрова версия на „Ticket to Ride“ на Бийтълс. Песента очевидно е звучала във фонов режим в студиото, докато портиерът на Abbey Road Гери О’Дрискол е отварял вратата.
  7. “Us and Them” беше отхвърлен от саундтрака на Zabriskie Point. Италианският режисьор Микеланджело Антониони включва три записа на Pink Floyd — „Heart Beat, Pig Meat,“ „Crumbling Land“ и „Come in Number 51, Your Time Is Up“ — в саундтрака на контракултурната си драма. Той обаче не смята, че „The Violent“ Sequence” е подходяща музика за филма Zabriskie Point.
  8. Изображение на Silver Surfer първоначално е обмислено за обложката на албума. Разбира се, музикантите са били наясно, че Marvel едва ли са щели да им разрешат да използват фигурата на героя от комиксите.
  9. Dark Side of the Moon е първият албум на Pink Floyd, който пробива в Топ 40 на САЩ.
  10. Приходите от албума помагат за финансирането на Monty Python и Holy Grail. С приходите си от албума Pink Floyd помагат с 10% финансиране за създаване на филма Monty Python, след като трупата от артисти имат проблем с намиране на нужните 200 000 паунда. Режисьорът на The Holy Grail (Terry Gilliam) си спомня в интервю от 2002 г. за The Guardian. „Това беше по времето, когато [британският] данък върху доходите достигаше 90 процента, така че се обърнахме към рок звезди за финансиране. Elton John, Pink Floyd, Led Zeppelin – всички те имаха пари, познаваха работата ни и изглеждахме добре за облекчаване на данъци. Освен, разбира се, че ние не бяхме. Беше като The Producers.”

 

 

 

Pink Floyd – The Dark Side of The Moon