#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 05/04/2023
Цял ден

Категории


Оценете

Pharrell WilliamsPharrell Lanscilo Williams е роден на 5 април 1973 г.

Фарел е американски рапър, продуцент на звукозаписи, певец, автор на песни и предприемач. Заедно с близкия си колега Чад Хюго, той сформира хип-хоп и R&B продуцентското дуо The Neptunes в началото на 90-те години, с които продуцира песни за различни музикални изпълнители. През 1999 г. той става водещ вокалист на групата N.E.R.D., която създава с Хюго и барабаниста Шей Хейли. Уилямс е признат за един от най-влиятелните и успешни музикални продуценти на 21-ви век, като е оказал значително влияние върху звученето на съвременната популярна музика.

Уилямс издава своя дебютен самостоятелен албум, In My Mind, през 2006 г.  През 2013 г. той участва в песента “Blurred Lines” с Robin Thicke и TI, а песента му “Happy” е водещият сингъл за саундтрака на филма Despicable Me 2. През същата година той е включен в сингъла на Daft Punk “Get Lucky”, който спечелва запис на годината и най-добро поп дуо/групово изпълнение на 56-ите награди Грами. Вторият му албум, Girl, е издаден през 2014 г.

Уилямс получава множество отличия и номинации. Той спечелва 13 награди Грами, включително три за продуцент на годината, некласически (една като член на Neptunes). Двукратно номиниран за Оскар: през 2014 г. за най-добра оригинална песен, за „Happy“ (от Despicable Me 2); и през 2017 г. за най-добър филм, като продуцент на „Скрити фигури“.

Pharrell Williams