5/5 - (8 votes)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 15/01/2023
0:00

Категории


Pete WatermanPeter Alan Waterman, OBE, DL е роден на 15 януари 1947 г.

Той е английски звукозаписен продуцент, автор на песни, радио и клубен диджей, телевизионен водещ, президент на клуба по ръгби лига Ковънтри Беърс и запален железопътен ентусиаст. Като член на екипа за писане на песни на Stock Aitken Waterman той написва и продуцира много хитови сингли. Той е собственик на значителни колекции както от исторически, така и от търговски железопътни локомотиви и подвижен състав.

Изграждайки колекция от записи чрез редки вносни записи от САЩ, неговата диджейска работа започва да го отвежда из Обединеното кралство, забавлявайки по-големи тълпи със смесица от ритъм енд блус и соул мелодии, които е създал. Получавайки работа в Mecca Leisure Group , той разработва нови инициативи, включително дискотеки с матинета за под 18 годишни в клуб Locarno в Ковънтри, което му дава ценна представа за това каква музика интересува по-младата публика. Уотърман забеляза, че по-младите танцьори предпочитат записи в бързо темпо и това повлиява на по-късната му работа. Именно в Локарно Уотърман за първи път среща Невил Стейпъл, по-късно да бъде вокалист на The Specials – група, която Waterman ще менижира за кратък период от време. В началото на 2009 г. Уотърман написва предговора към биографията на Стейпъл, Original Rude Boy, която е публикувана от Aurum Press през май 2009 г.

Уотърман поема работа като A&R човек и работи на сцената във Филаделфия, което включва представянето на Three Degrees в Обединеното кралство. След това се премества в Ямайка, работейки с Питър Тош и Лий Пери и продуцира реге кросоувър хита на Сюзън Кадоган ” Hurt So Good “.

През 1979 г. Уотърман създава Loose Ends с Peter Collins , първият идва под името 14–18 със сингъл, вдъхновен от Първата световна война , ” Good-Bye-Ee “, и хитове с изпълнители като Musical Youth и Nik Kershaw . След това той създава своя собствена компания PWL (Pete Waterman Limited) през 1984 г., като бързо подписва с продуцентите Мат Ейткен и Майк Сток , които продуцират песента „Whatever I Do“ за Хейзъл Дийн . Stock Aitken Waterman се превръща в един от най-успешните музикални продуцентски екипи от 80-те години.

Уотърман е участвал в най-малко двадесет и два сингъла номер едно в Обединеното кралство със своите изпълнители (включително Dead or Alive, Kylie Minogue, Rick Astley, Bananarama, Steps, Mel and Kim, Donna Summer, Sinitta, Cliff Richard и Jason Donovan) и той има над 500 милиона продажби по целия свят (включително сингли, албуми, включени компилации, изтегляния и т.н.). Уотърман се появява и във видеото на Steps „ Tragedy “.

В края на 90-те години на миналия век продуцентската компания Celador наема Waterman да композира песен за новата им телевизионна игра, Who Wants to Be a Millionaire?. Компанията не харесва песента и се обръща към Кийт Страчан.

Чуйте някои от песните на Waterman – Pete Waterman music, videos, stats, and photos | Last.fm

Pete Waterman