Оценете
#даскалътпомузика #събития

Дата/Време
Дата(и) - 13/10/2022
Цял ден

Категории


На 13 октомври 1941 г в Нюарк, Ню Джърси, САЩ е роден Пол Саймън

Пол Саймън (на английски: Paul Frederic Simon) е американски певец, музикант и композитор, известен в музикалния свят отначало като част от дуета Саймън и Гарфънкъл, а след това и самостоятелно.

По време на сътрудничеството с Арт Гарфънкъл Пол Саймън пише повечето от песните, включително три, изкачили се до първа позиция на американските класации на сингли: “The Sound of Silence”, “Mrs. Robinson” и “Bridge Over Troubled Water”. Дуетът се разделя през 1970 и Саймън започва успешна соло кариера, като през следващите пет години записва три албума, високо оценени от критиката.

Той е носител на много награди като част от дуета Саймън и Гарфънкъл, включително 12 награди Грами, три от които са за албум на годината (“Bridge Over Troubled Water”, “Still Crazy After All These Years” и “Graceland”). През 2003 получава и Грами за цялостно творчество. Песента му “Mrs. Robinson” от филма “Абсолвентът” е в първата десетка в класацията „100 песни за 100 години“ (на английски: 100 Years 100 Songs) на Американския филмов институт.

 

 

Paul Simon