Споделете в
5/5 - (1 vote)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 03/09/2023
Цял ден

Категории


3 септември 1596 година

Роден в Кремона, Италия е италианският майстор на цигулки Niccolo Amati.
Николо Амати е петият син на Джироламо Амати (1561 – 1630) и внук на Андреа Амати (ок. 1505/1510 – 1577), основател на династията Амати, производители на цигулки.

От всички цигулки на фамилията Амати, тези на Николо са смятани за най-добре адаптирани към съвременното свирене. Като малък Николо Амати изучава занаята с баща си. От 1630 г. в произведенията му започват да личат негови оригинални елементи, които вземат връх от 1640 г. нататък, с неговия модел Гранд Амати. Инструментите му са връх на елегантността на цигулките. Характеризират се с изчистени математически форми и са покрити с прозрачен лак с кехлибарен оттенък.

Амати допринася значително за напредъка на лютиерското изкуство чрез преподавателските си методи. В първите години Амати е нямал синове, на които да предаде семейния занаят, и е първият от династията, който взима чираци, които не са от фамилията.

Андреа Гуарнери, който е основоположник на династията на производители на цигулки Гуарнери, е ученик на Николо. На един от етикетите на цигулка на Антонио Страдивари, датиран от 1666 г., четем „Alumnus Nicolais Amati“ − „ученик на Николо Амати“, но има спор за това дали Страдирави наистина е бил ученик на Амати или се е смятал за негов последовател и продължител на делото. Исторически документи сочат Матиас Клоц, Якоб Райлих, Бартоломео Паста, Бартоломео Кристофори, Джакомо Дженаро и Джовани Батиста Роджери за ученици на Николо. Синът му, Йеронимус Втори (наричат Джироламо) е последният от династията, който прави значителни приноси в лютиерството.

Николо Амати довежда формата на цигулките до съвършенство, а от там и перфектното им темброво звучене. Виолончелата, които произвежда, също са ненадминати шедьоври. Фирмената цигулка Амати се разпознава по жълто-златистият лак, който използва фамилията, за своите творения. Понякога в лака са добавяни и червени пигменти, които придават на инструментите монументален вид.
До наши дни са оцелели малко повече от 20 инструмента, излезли от работилницата на майстора от Кремона. Цената на цигулка Амати започва от 1 милион долара и може да достигне стотици милиони.

Но най-важното е, че Николо Амати е освен майстор и много добър учител. Смятаните за ненадминати майстори на цигулки Антонио Страдивари и основателят на друга известна династия майстори на струнни инструменти – Андреа Гуарнери, са ученици на Николо Амати. Именно на него дължат онова, което по-късно доразвиват в своите работилници. За голямо съжаление на Николо, синът му Джероламо не успява да наследи уменията на майстор от баща си и семейната фабрика за музикални инструменти Амати е затворена през 1740 година.
Николо Амати, Антонио Страдивари и Андреа Гуарниери (не го бъркайте с внука му Джузепе, наричан дел Джезу, който е майсторът, изработил цигулката, известна като “Вдовицата на Паганини”. Паганини всъщност е свирил и с цигулка на Амати – един чудесен пример за най-доброто постижение на учителя – да бъде надминат от учениците си.

Niccolo Amati