5/5 - (10 votes)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 24/01/2023
0:00

Категории


Neil DiamondNeil Diamond (Нийл Даймънд) е роден на 24.01.1941 година. Той е американски певец, автор на песни и актьор, много популярен през 1960-те, 1970-те и 1980-те. Продава над 125 милиона бройки откакто пее и е един от най-добре продаващите се музиканти за всички времена. Той е третият по популярност изпълнител на съвременна и възрастна музика, базирано на успех в класацията Билборд, където е изпреварен единствено от Елтън Джон и някогашния си партньор в дуетите Барбара Страйсънд. Песните му са направени на кавъри от различни певци от всякакви музикални жанрове.

Биография
Ражда се в еврейско семейство. Участва в училищния хор заедно с Барбара Страйсънд. Прави пробив с песента „I’m a Believer“ през 1967 година, изпълнявана от „Мънкис“, която се задържа седем седмици на първо място в класациите. Неговата песен „Sweet Caroline“, посветена на Каролайн Кенеди, е изпълнявана от такива известни певци като Елвис Пресли и Франк Синатра.

Нийл Даймънд е удостоен с място в Залата на славата на авторите на песни през 1984 г., както и в Залата на славата на рокендрола през 2011 г. Освен това, той е получател на Наградата за цялостни постижения на Сами Кан през 2000, а през 2011 г. е почетен в Центъра Кенеди. В класациите за Хот 100 и за „Съвременна и възрастна“ музика, той реализира десет сингъла в първа позиция: Cracklin’ Rosie, Song Sung Blue, Longfellow Serenade, I’ve Been This Way Before, If You Know What I Mean, Desiree, You Don’t Bring Me Flowers, America, Yesterday’s Songs, Heartlight и I’m a Believer.

Неговата слава запада през 1980-те, но той се изкачва в класациите отново около 2005 година, когато издава два нови албуми.

източник: Уикипедия

Neil Diamond