Споделете в
Оценете
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 26/07/2024
0:00

Категории


Мик ДжагърНа 26.07.1943 година е роден Michael Phillip „Mick“ Jagger (Майкъл Филип „Мик“ Джагър) – британски рок музикант, певец, филмов продуцент, текстописец и бизнесмен. Най-известен е като вокалист на рок групата The Rolling Stones (Ролинг Стоунс). Той е вокал на групата вече над 55 години, а от 1985 г. започва солова кариера. Носител е на „Златен глобус“.

Мик Джагър е посветен в рицарство от принц Чарлс през 2003 г.

Джагър е роден в семейство от средната класа. Баща му Базил Феншау (Джо) Джагър и дядо му Дейвид Ърнест Джагър са учители. Майка му Ева Енсли Мари – австралийска имигрантка в Англия, е фризьорка и активен член на партията на Консерваторите. Мик има по-малък брат Крис Джагър. Мик е подготвян от малък да продължи пътя на баща си, като вземе неговата професия.

Като дете Мик Джагър претърпява инцидент, докато играе баскетбол, при който прехапва езика си и глътва връхчето му. След тази случка говорът му се променя, акцентът също и в гласа му се появява една дрезгавина, която изиграва своята ключова роля по-късно.

Джагър се среща със своя бъдещ колега от The Rolling Stones – Кийт Ричардс, още докато двамата са на 5-годишна възраст в началното училище. След две години обаче Мик напуска това училище и двамата губят контакт за известно време. Междувременно Джагър открива любовта към музиката, особено към ранния рокендрол. Развива и интерес към бизнеса. Учи в престижното “London School of Economics”.

Приятелите се срещат отново седем години по-късно. Мик просто попада на Кийт на една гара и се преоткриват. Скоро основават групата “Little Boy Blue & the Blue Boys”.

Всъщност от тази банда се ражда The Rolling Stones, когато към тях се присъединява съквартирантът на Кийт Ричардс – Брайън Джоунс, а после Иън Стюарт и Чарли Уотс. По това време най-главният в бандата е Джоунс. Освен че свири на бас, той действа и като мениджър на групата, като взима по 5 паунда повече на шоу, a Мик Джагър е просто певец.

В началото на кариерата им песните на Rolling Stones са предимно кавъри и блус парчета. Тогава мениджърът на бандата Андрю Лууг Олдъм казва на Мик и Кийт, че ще спечелят повече, ако сами пишат песните си като The Beatles. Заключва ги в една стая и ги оставя да творят. Резултатът от това “заточение” не закъснява. След “As Tears Go By” двамата стават един от най-успешните автори на песни в историята. Вече са написали десетки топ хитове и са включени в Залата на славата на авторите на песни през 1993 г.

През 1967 г. Мик и Кийт са обвинени за отделни случаи, свързани с притежание на наркотици. Джагър дори е осъден на три месеца затвор и това става повод за протест сред известни британски артисти и в крайна сметка присъдата му е променена на условна.

Мик Джагър има малки роли в няколко филма, а съвсем скоро предстои да го видим и в нов, където ще играе богат колекционер. Но по-интересно е, че е съществувал замисъл, според който Джагър трябвало да играе в шедьовъра на Стенли Кубрик “Портокал с часовников механизъм” в ролята на главния герой Алекс. Останалите момчета от Rolling Stones трябвало да влязат в ролите на гангстерчетата от бандата на Алекс, а Beatles трябвало да се погрижат за музиката на филма.

Мик Джагър е посветен в рицарство от принц Чарлз през 2003 година. Тогава старият му приятел Кийт Ричардс казва, че той би отхвърлил такова предложение, защото не отговаря на това, което Rolling Stones са. Мик се оправдава, че Тони Блеър го бил навил да се съгласи.

Има 8 деца от 5 различни жени.

Mick Jagger