Споделете в
Оценете
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 14/04/2024
Цял ден

Категории


От 14 до 16 април 1982 година двамата големи музиканти записват  песента “The Girl Is Mine”.
Интересното е, че Джаксън я създава, докато гледа анимационни филми с Макартни. Продуцент по това време на Майкъл Джаксън е великият Куинси Джоунз (Quincy Jones), който подхвърля идеята на Майкъл да напише песен за двама мъже, които се борят за едно момиче.

Вдъхновен, Джаксън се буди през нощта и записва песента на своя магнетофон. По-късно споделя: “Изпях точно това, което чувах в главата си, започвайки с мелодията, после клавира, щрайха и всичко чрез устата си. Куинси иска в песента да има и рап куплет. След тази подготовка двамата, Jackson и McCartney, я записват в Westlake Studios, Los Angeles, между 14 и 16 април 1982. Година по-рано двамата вече са записали две други песни заедно –  “Say Say Say” и “……..”, които са включени в петия солов албум на McCartney Pipes of Peace (1983).

Джаксън казва, че записването на “The Girl Is Mine” е един от най-приятните моменти в студиото, защото двамата с Пол са си подхвърляли шеги и са свирили заедно.  Инструменталът е записан на живо, но не е показван чак до Световното турне на Пол Макартни. Любопитно е да се отбележи, че много от членовете на групата Тото са участвали в записа на тази песен като David Paich (пиано), Jeff Porcaro (ударни), Steve Lukather (китари) и Steve Porcaro (програмиране на синтезатори).

Формата на песента е проста триделна с повтарящ се първи дял ААБА.
Въпреки че, “The Girl Is Mine”  е записана последно от трите песни на Джаксън и Макартни, тя е първата издадена от дуета и излиза като първи сингъл от албума Thriller на 18 октомври 1982 година. Фотограф е тогавашната съпруга на Макартни, Линда Макартни.

Слушателите не са никак впечатлени от “The Girl Is Mine” и смятат, че албума Thrillerна Майкъл Джаксън също ще бъде едно разочарование. Публиката смята, че Майкъл и Куинси са създали песен за бялата поп публика.

Музикалната критика е доста смесена, но преобладават негативните коментари, като някои от тях оприличават Макартни като “wimpy old fart”. Все пак песента е начело на R&B класацията за сингли, заема второ място в “Billboard Hot 100”, 8мо място в Англия и начело на топ 20 в Нова Зеландия. Сингълът се продава в над 1,3 милиона екземпляра, печелейки Платина от Звукозаписната Асоциация на Америка.

Michael Jackson и Paul MacCartney – The Girl Is Mine

Вашият коментар