#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 12/03/2023
0:00

Категории


5/5 - (8 votes)

Liza MinelliLiza Minnelli е родена на 12 март 1946 година в Лос Анджелис, Калифорния. Лайза Минели е американска актриса и певица.

Тя е сред малкото артисти печелили всичките четири най-престижни награди „Оскар“ (за кино), „Еми“ (за телевизия), „Грами“ (за музика) и „Тони“ (за театър). От 1991 г. има звезда на Холивудската алея на славата.

Биография
Дъщеря е на световноизвестната актриса Джуди Гарланд, изиграла Дороти в „Магьосникът от Оз“ през 1939 г., и режисьора Винсънт Минели. Основно е била отгледана в студията на MGM, докато родителите ѝ прекарват почти цялото си време там, и прави дебюта си на тригодишна възраст, във филма „In the Good Old Summertime“. Родителите й се развеждат през 1951 г., а през 1952 г. майка й се омъжва за Сидни Луфт.

Кариера
На шестнадесетгодишна възраст Лайза заживява сама в Ню Йорк, в борбата си за своя собствена кариера в шоубизнеса. Първото й признание идва за ролята й в театралната продукция „Best Foot Forward“ през 1963 г. Година по-късно Джуди Гарланд кани Лайза да участва заедно с нея в представление на „London Paladium“. Шоуто жъне успех мигновено и на второто представление Лайза бива включена за постоянно. Представянето на Лайза в Лондон се превръща в повратна точка в кариерите и в отношенията на майка и дъщеря. Публиката всеотдайно се влюбва в Лайза и Джуди Гарланд, съзнавайки, че Лайза е вече възрастна, със своя собствена кариера. По време на това шоу Лайза се запознава с първия си съпруг, Питър Алън, приятел на Джуди.

Liza MinelliЛайза печели наградата Тони на 19-годишна възраст и бива номинирана за наградата Оскар, на 23-годишна възраст, за ролята си на Пуки Адамс, във филма „The Sterile Cuckoo“. Тя печели „Оскар“, за ролята си на Сали Боус, във филма „Кабаре“. 70-те години на 20. век са много ангажиращи за Лайза. Постоянно се снима във филми, участва в представления и музикални изяви. Тя и нейният добър приятел на име Халстън са редовни посетители на „Студио 54“ – най-известния диско клуб в света. Браковете ѝ с продуцента Джак Хейли-младши и Марк Жиро, известен скулптор, завършват с развод.

Liza Minelli