Споделете в
Оценете
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 09/06/2024
Цял ден

Категории


9 юни 1915 година

На тази дата е роден китаристът Лес Пол (Les Paul) – създател на китарите Gibson, който също има хит – “Vaya Con Dios”, достигнал 7мо място в Обединеното Кралство и 7мо място с песента ‘Hummingbird’ (заедно с Mary Ford), използвайки своята мултитракова звукозаписна техника.

Лес Пол (роден Lester William Polsfuss) е американски джаз китарист, виртуоз, композитор и изобретател, известен с пионерската си работа по разработването на електрическата китара със солидно тяло, която прави звукът на рокендрола “възможен”. Пол експериментира с различни техники на свирене и звукови ефекти (напр. оувърдъб, дилей) и многопистовото записващо устройство. Отличава се от съвременниците си с енергичния си и иновативен стил на свирене, който в дует със съпругата си Мери Форд му носи голям комерсиален успех, печели признание и вдъхновява много съвременни китаристи.

Лес Пол е носител на три награди Грами (1976 и две през 2006) и е един от малкото артисти включен с постоянна изложба в Залата на славата на рокендрола. Един от най-известните модели на китарите Гибсън (Gibson), на която свирят музиканти като Ерик Клептън, Пол Маккартни, Джими Пейдж и Слаш, е създаден от него и носи неговото име — Gibson Les Paul.

Освен това той е един от първите използва “close miking” техника за звукозапис..
Лес Пол умира на 13 август 2009 година в болница в Ню Йорк на 94 години.

 

 

 

Les Paul