Споделете в
5/5 - (1 vote)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 10/06/2024
Цял ден

Категории


На 10 юни 1922 година е родена Judy Garland – певица и актриса.

Джуди Гарланд (на английски: Judy Garland, родена като Франсис Едъл Гъм на английски: Frances Ethel Gumm) е американска актриса и певица, считана от мнозина за най-добрата певица от златната ера на музикалния филм в Холивуд.

Играе ролята на Дороти във филма от 1933 година ‘Wizard Of Oz’, а песента ‘Over The Rainbow’ от филма оглавява класацията в Юатите през 1969 година с албума ‘Judy At Carnegie Hall’. ‘Over The Rainbow’ печели гласуване в Америка за ‘Song Of The Century’ (песен на века) през 2001 година.

Джуди Гарланд започва да пее и играе още в най-ранна детска възраст. На 13-годишна възраст сключва договор с Метро Голдуин Майер (Metro-Goldwyn-Mayer), след което следват малки роли в киното. През 1939 получава ролята на Дороти в „Магьосникът от Оз“ и нейната интерпретация и изпълнение на песента „Отвъд дъгата“ („Over the rainbow“) остава завинаги в златния фонд и е обявена за песен номер едно на столетието. Филмът „Магьосникът от Оз“ я прави една от най-търсените и високо платени актриси в Холивуд. Развитието на кариерата ѝ впоследствие, носи на Джуди Гарланд две номинации за Оскар. Следва напрегната работа по много филми и за да издържа на напрежението и натоварването, тя започва да приема амфетамини и други наркотици, които по-късно водят до пристрастяване и здравословни проблеми.

Сключва пет брака. Първият е с Дейвид Роз, от 1941 до 1945, завършил с развод. По време на брака ѝ с Винсент Минели от 1945 до 1952 се ражда дъщеря ѝ, бъдещата холивудска актриса Лайза Минели. Следва Сидни Луфт (от 1952 до 1965). От този брак има две деца – дъщеря Лорна и син Джозеф (Джоуи). През следващите две години е омъжена за Марк Херон, и в годината на смъртта си за Мики Дийнс. Има записи в дует с дъщеря си Лайза Минели.

В последните години от живота си преживява драстични промени в теглото, много лични проблеми и силно пристрастяване към наркотиците. Официалната версия за смъртта ѝ е приемане на голяма доза наркотици.

 

Judy Garland